Belgische facturen via Peppol netwerk nu ook mogelijk in WeFact

Sinds 1 januari 2020 is het van de Belgische overheid al verplicht om e-facturen te versturen naar overheidsinstellingen. Vanaf juli 2024 zal e-facturatie ook verplicht worden voor B2B facturen. Met behulp van de facturatiesoftware van WeFact is het vanaf nu ook mogelijk voor Belgische bedrijven om via het Peppol netwerk te factureren. Dit was al mogelijk voor Nederlandse bedrijven. We leggen je graag uit wat dit precies inhoudt en hoe dit in zijn werk gaat.

Wat is Peppol?

Peppol is een beveiligd netwerk waarover elektronische documenten verstuurd én ontvangen kunnen worden. Dit heeft als voordeel dat het niet spam-gevoelig is zoals e-mail. Een factuur die verstuurd wordt via Peppol zal gericht zijn aan het KBO, KvK of Organisatie-identificatienummer nummer (OIN) van de klant en komt direct in hun administratie terecht.

Om Peppol te gebruiken dient zowel de verzender als de ontvanger aangesloten te zijn. Het bedrijf verstuurt de factuur via Peppol en de klant ontvangt deze ook via Peppol.

De voordelen van Peppol

Er zijn een aantal voordelen van het versturen van facturen via Peppol.

  • Bedrijf wordt geverifieerd. Spookfacturen behoren tot het verleden.
  • Status zichtbaar of de factuur succesvol afgeleverd is.
  • Inkoopfactuur komt automatisch in de administratie.
  • Factuur kan 100% nauwkeurig herkend worden.

Hoe werkt dit in WeFact

Om gebruik te maken van Peppol moet je een verificatieproces doorlopen op basis van bedrijfsgegevens. Dit is nodig om te verifiëren dat je ook echt van het bedrijf bent dat je zegt dat je bent. Heb je alle stappen van het verificatieproces voltooid? Dan kun je per debiteur instellen of de facturen via het Peppol netwerk verstuurd moeten worden.

In de historie van de factuur is terug te vinden of de aflevering daadwerkelijk is gelukt. Is de aflevering mislukt? Dan zie je dit ook terug op het WeFact dashboard.

Het is ook mogelijk om inkoopfacturen te ontvangen via Peppol. Ook dit kun je aangeven bij de Peppol instellingen. Wanneer je dit hebt ingesteld, ben je als bedrijf vindbaar voor toeleveranciers.

Uiteraard is het vanaf nu ook mogelijk voor Nederlandse ondernemers om facturen via Peppol naar Belgische klanten te sturen.

Meer informatie over het factureren via Peppol in WeFact is hier te vinden.