Hoe kunnen we u helpen?  Hoe gebruik ik Europese (SEPA) incasso?

  WeFact stelt u in staat om automatische incasso aan te bieden aan uw klanten, waarbij veel werk uit handen wordt genomen. Hieronder vindt u stap-voor-stap hoe u automatische incasso aan kunt bieden aan uw klanten en hoe dit proces precies in z'n werk gaat.
   

  Sluit een incasso contract af bij uw bank

  Neem contact op met uw bank om een Europese SEPA incasso contract aan te vragen, zodat u automatische incasso's bij uw bank kan uitvoeren.
  WeFact Standard biedt ondersteuning voor de normale SEPA incasso en de bedrijven SEPA. 

   

  Activeer automatische incasso in WeFact

  Ga binnen WeFact in het menu naar "Instellingen". Op de geopende pagina kiest u voor het onderdeel "Betaalmogelijkheden". Onderaan de pagina vindt u de mogelijkheid om "Ik wil gebruik maken van Europese incasso" in te schakelen. Instellingen zullen verschijnen. Hieronder zullen we deze één voor één doornemen.
   

  Instellingen voor machtiging

  Vul hier uw 'Incassant ID' in die u van uw bank heeft verkregen. Daarnaast kunt u een maximaal aantal keer per maand incasso batches uitvoeren. Geef dit aantal op en kies vervolgens welke dagen van de maand een batch uitgevoerd mag worden bij de bank. We raden het tevens aan om in te stellen dat u per e-mail een notificatie krijgt wanneer u een incasso batch kan downloaden.
   

  SEPA incasso type

  Selecteer hier wat voor SEPA incasso type u heeft, de normale SEPA incasso of de bedrijven SEPA incasso.
   

  Termijnen

  Voordat u een incassobatch mag uitvoeren dient u een vooraankondiging te sturen. Deze vooraankondiging kunt u doen in de factuur e-mail naar de klant. Standaard staat deze waarde op '14', maar kunt u anders overeengekomen zijn met uw klanten.

  Let op: bij het bepalen in welke batch een factuur geplaatst moet worden, wordt de rekensom 'datum versturen' + 'vooraankondigingsdagen' = 'eerst mogelijke incasso batch' gebruikt. Stel dat u op 8 januari een factuur verstuurt, dan kan die factuur pas vanaf (8 + 14 dagen vooraankondiging) de 22e in een batch komen

   

  Limieten

  Uw incasso contract met de bank kent limieten voor het maximale bedrag van 1 transactie in de batch en een maximaal bedrag voor de totale batch. WeFact Standard kan u helpen herinneren wanneer u deze limieten overschrijft.

  Let op: WeFact zal bij het toevoegen van facturen aan batches geen rekening hier mee houden. Het is puur ter informatie. U kunt uw bank vragen deze limieten verhogen, zodra dit van toepassing is.

   

  Bankrekening

  U kunt afwijkende bankgegevens opgeven waarmee u de automatische incasso's uitvoert.
  Betaalmethode Automatische incasso toevoegen

   

  Bij de debiteur de machtiging inschakelen

  Wanneer u een debiteur toevoegt of bewerkt vindt u een tabblad "Bank en machtiging". Hier kunt u de bankgegevens van de debiteur invoeren. Indien de debiteur een machtiging heeft afgegeven kunt u van deze bankrekening incasseren door hier aan te vinken "Deze debiteur wil betalen via automatische incasso".

  De volgende velden verschijnen:

  • Machtigingskenmerk
   Deze wordt automatisch ingevuld. Heeft u reeds een machtigingskenmerk met deze debiteur, vul deze dan in.
    
  • Datum van ondertekening
   De datum dat de debiteur een machtiging heeft afgegeven.
  Machtiging door een debiteur afgegeven
   

   

  Facturen worden toegevoegd aan een batch

  Indien een debiteur een machtiging heeft afgegeven, wordt een factuur automatisch toegevoegd aan de eerst mogelijke incasso batch. Het toewijzen aan welke batch gebeurd pas op het moment dat de factuur verstuurd wordt, omdat in deze e-mail ook de vooraankondiging dient opgenomen te worden dat het bedrag afgeschreven wordt.

  U heeft verder geen omkijken hier naar, WeFact regelt het maken en indelen van de incasso batches voor u. U heeft altijd de mogelijkheid, zolang de incasso batch nog in concept is (en dus niet gedownload), om facturen uit een incasso batch te halen of door te schuiven naar een volgende incasso batch.
  Batch informatie en de facturen in deze batch

   

  Batch downloaden en importeren bij uw bank

  De incasso batch dient voor de uitvoerdatum geïmporteerd te worden bij uw bank. Hierbij wordt uitgegaan van de vooraankondigingstermijn en de verwerkingstijd van de bank.

  Ruim voortijds zal wanneer de batch te downloaden is dit zichtbaar zijn binnen WeFact op het dashboard. Ook zal u per e-mail een notificatie ontvangen, mits u dit heeft ingesteld.
  De batch kunt u downloaden in het batch overzicht of door de batch te bekijken en bovenaan op de "Download batch" knop te klikken. Vervolgens dient u het gedownloade bestand (in PAIN formaat) bij uw bank te importeren.

   

  Transacties binnen WeFact verwerken

  Wanneer de incasso batch door uw bank verwerkt is dient u deze nog handmatig te verwerken. Zoek de incasso batch binnen WeFact op door in het menu te gaan naar "Facturen" en vervolgens in het submenu "Incasso facturen". Hier vindt u een overzicht van alle facturen die geïncasseerd zijn. Deze facturen kunt u, door vinkjes voor de factuurnummers te zetten, verwerken in geval ze betaald of mislukt zijn.
  Uitgevoerde batch: facturen verwerken

   

  Communicatie richting de klant

  De standaard huisstijl is al volledig ingericht en communiceert de incassodatum in de factuur PDF en e-mail.

  Er zijn 2 variabele beschikbaar die u kunt gebruiken om het machtigingskenmerk en de datum van incasseren (in de factuur e-mail) te communiceren naar uw klant:

  • [machtigingskenmerk] = Unieke machtigingskenmerk van de debiteur
  • [factuur_incassodatum] = datum waarop de bank de incasso uitvoert
   

  Notificatie e-mails richting klant

  Wanneer u de automatische incasso inschakelt vindt u 2 extra e-mail berichten in uw huisstijl terug (menu "Instellingen" en vervolgens in het submenu "Huisstijl"). Deze worden aan de rechterkant onderaan in een eigen blok weergegeven. U bent vrij om deze tekstueel aan te passen en van uw eigen opmaak te voorzien.

  Niet gevonden wat u zocht?
  Binnenkort beschikbaar
  Video guide Bekijk de video guide
  helpdesk@wefact.nl Mail ons
  +31 (0)85 - 732 57 00 Bel ons