Gebruik maken van OSS regeling

Per 1 juli 2021 is de OSS regeling beschikbaar voor ondernemers die goederen of diensten leveren binnen de EU. De MOSS regeling is hiermee vervangen en uitgebreid. Worden er producten geleverd aan andere EU-landen, waarbij de afnemers de btw niet kunnen terugvorderen? Dan kan dit via de OSS regeling tot een jaarbedrag van 10.000 euro aan de Nederlandse Belastingdienst worden aangegeven. Hierdoor hoeft u zich niet in het afnemende land te registreren om de btw aan te geven. Dit geldt voor alle EU-landen. Bekijk de website van de Belastingdienst voor alle specificaties. 

Indien er gebruik gemaakt wordt van de OSS regeling dient het btw percentage van het land van de afnemer gehanteerd te worden. Zo zal bij een levering aan een particulier uit Denemarken 25% BTW in rekening gebracht moeten worden. 

Instellen in uw WeFact

Standaard zijn in WeFact alleen Nederlandse btw-percentages beschikbaar. Om ook de btw-percentages te ondersteunen die andere EU landen gebruiken, dienen deze aangemaakt te worden in WeFact. Dit kan in het menu bij "Instellingen" bij het onderdeel "BTW". Kies in de rubriek “Verkoop” voor het blauwe linkje “BTW instellingen wijzigen”. Er verschijnt de mogelijkheid om een BTW code toe te voegen.
BTW codes wijzigen
Voor elk land waaraan u levert kunt u apart de BTW toevoegen onder de BTW instellingen. In dit geval dient u de BTW rubriek niet te koppelen. De OSS regeling dient namelijk los aangegeven te worden bij de Belastingdienst. 

U kunt bij de BTW regels instellen dat debiteuren uit een bepaald land altijd een specifiek BTW percentage dienen te krijgen. Zo zorgt u ervoor dat de BTW standaard goed ingesteld staat voor debiteuren uit dat land.
  

BTW aangifte

Via de menuknop "Statistieken" is in het BTW-overzicht in het tabblad "Specificatie BTW" een specificatie te verkrijgen van de berekende BTW per land.

Toon rubrieken Verberg rubrieken

Klaar om 30 dagen
gratis te proberen?

Met WeFact maakt u sneller en zonder fouten online facturen, verwerkt u inkoopfacturen en heeft u grip op uw administratie! Test alle functionaliteiten zonder beperkingen met de gratis proefperiode.

Maak gebruik van de gratis opstartservice

  • Wij maken uw huisstijl na
  • Importeren van klanten en leveranciers
  • Importeren van producten

Maak een proefperiode aan

Bedankt voor uw aanvraag. We hebben u een e-mail gestuurd met verdere instructies.
Bezig met laden Een ogenblik geduld...

Geen betaalgegevens nodig

Accepteer onze marketingcookies om deze inhoud te bekijken.