Creditfactuur maken / factuur crediteren

Een creditfactuur kunt u aanmaken om een reeds verzonden factuur (deels) te laten vervallen of wanneer een relatie geld van u tegoed heeft. Een creditfactuur heeft dus een negatief bedrag.

Hoe maak ik een creditfactuur?

Een creditfactuur kunt u op twee manieren aanmaken.

1. Bestaande factuur volledig of gedeeltelijk crediteren

Klik op de factuur die u wilt crediteren. Bovenaan vindt u een grote actieknop "(Gedeeltelijk) Crediteren". Een venster verschijnt die u 2 opties geeft:

  • De gehele factuur crediteren
  • De factuur gedeeltelijk crediteren: u kunt zelf de regels selecteren en het aantal en prijs per stuk aanpassen.

Volledig crediteren
De betreffende factuur zal komen te vervallen en een creditfactuur (met hetzelfde factuurbedrag maar dan negatief) wordt aangemaakt.

Gedeeltelijk crediteren
Er wordt voor deze factuurregels een nieuwe creditfactuur aangemaakt met negatieve bedragen. De originele factuur behoudt zijn status en de originele gegevens omdat een verstuurde factuur volgens de Belastingdienst niet mag worden aangepast. Echter wordt er in WeFact wel het gecrediteerde bedrag in mindering gebracht zodat het juiste openstaande bedrag gecommuniceerd kan worden in de mailing richting de klant voor bijvoorbeeld herinneringen.
Factuur gedeeltelijk crediteren

2. Handmatig een creditfactuur aanmaken

Ga naar de factuur aanmaak pagina, zoals u normaal ook een factuur aanmaakt. Zorg dat u de bedragen negatief invult en verwijs indien nodig naar de factuur door middel van het factuurnummer die u (deels) crediteert. Tot slot dient u rechtsbovenaan op de factuurstatus "Concept" te klikken. Er verschijnt nu een uitklapmenu waar u kunt kiezen voor "Creditfactuur". Sla vervolgens de factuur op.

Betreft dit een gedeeltelijke creditfactuur op basis van een reeds verzonden factuur in WeFact, dan dient u ook een deelbetaling te verwerken op de originele factuur zodat het juiste bedrag open staat op de originele factuur.
Handmatig een creditfactuur aanmaken

Tip

Hoe kan ik een deelbetaling verwerken?
Toon rubrieken Verberg rubrieken

Klaar om 30 dagen
gratis te proberen?

Met WeFact maakt u sneller en zonder fouten online facturen, verwerkt u inkoopfacturen en heeft u grip op uw administratie! Test alle functionaliteiten zonder beperkingen met de gratis proefperiode.

Maak gebruik van de gratis opstartservice

  • Wij maken uw huisstijl na
  • Importeren van klanten en leveranciers
  • Importeren van producten

Maak een proefperiode aan

Bedankt voor uw aanvraag. We hebben u een e-mail gestuurd met verdere instructies.
Bezig met laden Een ogenblik geduld...

Geen betaalgegevens nodig

Accepteer onze marketingcookies om deze inhoud te bekijken.