BTW verleggen op factuur

Een bedrijf dat BTW plichtig is dient BTW te berekenen over de producten en diensten. In een aantal gevallen hoeft u echter geen BTW te berekenen en verlegt u de BTW naar uw klant. In de volgende gevallen dient BTW verlegd te worden:

  • Bedrijf uit een ander EU land met geldig BTW nummer.
  • In sommige gevallen is er een speciale regeling waardoor tussen Nederlandse bedrijven BTW verlegd moet worden.

Ook op deze algemene regels zijn uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld bedrijven die digitale diensten leveren. Twijfelt u, vraag het dan na bij de Belastingdienst.

BTW verleggen naar een bedrijf uit een ander EU land

Indien de debiteur waar u een factuur voor maakt een bedrijf is uit een ander EU land met een BTW nummer, dan zal WeFact automatisch de BTW verleggen. U zult dit herkennen doordat bij de factuurregels "Binnen EU (verlegd)" geselecteerd wordt.


Verder hoeft u nergens naar te kijken, WeFact regelt de rest. Op de factuur PDF zal netjes 'BTW verlegd' met het BTW nummer van de debiteur zichtbaar zijn zoals wettelijk verplicht is.
BTW verleggen
 

Wordt niet automatisch "Binnen EU (verlegd)" geselecteerd?
Controleer of u bij de debiteur een bedrijfsnaam en een BTW nummer hebt ingevuld. Controleer tevens of er sprake is van een EU land op de Belastingdienst website.

BTW verleggen naar een Nederlands bedrijf

Er zijn speciale regelingen in Nederland waardoor u als Nederlands bedrijf naar een ander Nederlands bedrijf de BTW dient te verleggen. Een bekende is in de bouw, waarbij er tussen 2 bouwbedrijven een 'onderaannemerovereenkomst' kan zijn waardoor BTW verlegd moet worden. Ook dit is mogelijk om in WeFact te regelen. Volg het volgende stappenplan.

Stap 1: BTW toevoegen (eenmalige actie)

Ga in het menu naar "Instellingen" en klik op de geopende pagina op het onderdeel "BTW". U kunt hier in het Verkoop-blok klikken op de blauwe link "BTW instellingen wijzigen". U komt nu in de bewerkmodus. Onder de bestaande BTW codes vindt u nu de link om een nieuwe BTW code toe te voegen: "Verkoop BTW code toevoegen". In het venster dat verschijnt vult u het volgende in:

  • Naam:             BTW verlegd (NL)
  • Type:               Verlegd
  • BTW rubriek:   1.e Leveringen/diensten belast met 0% of niet bij u belast
  • Verbergen:      -      (niet aanvinken) 

Stap 2: BTW verlegd kiezen bij de factuur

Maak nu een factuur aan voor de bewuste debiteur. U kunt nu bij iedere factuurregel als BTW kiezen voor "BTW verlegd (NL)". De BTW wordt nu verlegd. Let op dat u bij de debiteur een BTW nummer heeft ingevuld. 

Optioneel: BTW standaard instellen bij debiteur

Dient u altijd bij een debiteur de BTW te verleggen, dan kunt u dit instellen. Bewerk de debiteur. Op de bewerkpagina gaat u naar tabblad "Instellingen". Hier vindt u de instelling "Afwijkende BTW". Kies hier voor "BTW verlegd (NL)".

BTW aangifte, hoe te verwerken?

WeFact regelt dit automatisch voor u in het BTW overzicht.
Het BTW bedrag dat u hebt verlegd, wordt geboekt op rubriek 1e van de BTW aangifte.
Ontvangt u een inkoopfactuur waarop de btw naar u is verlegd, dan wordt deze geboekt op rubriek 2a van de BTW aangifte. Tegelijkertijd wordt hetzelfde BTW bedrag in rubriek 5b geboekt om het direct weer terug te vorderen.

Voorbeeld

U hebt een factuur ontvangen voor € 100 waarbij de BTW naar u is verlegd. WeFact zal 21% over € 100, dus € 21, optellen in rubriek 2a (te betalen rubriek). Daarnaast zal € 21 opgeteld worden in rubriek 5b (terug te vorderen). Per saldo betaalt u dus niets (€ 21 - € 21 = € 0).

Heeft u hulp nodig bij het regelen van BTW verlegd, neem dan contact met ons op zodat we u kunnen helpen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FAQ

Wat betekent btw verlegd?

Iedere levering door een ondernemer is in principe belast met btw. De leverancier is verantwoordelijk voor de afdracht van de in rekening gebrachte btw aan de Belastingdienst. Indien wordt geleverd aan de belastingplichtige afnemer dan mag de afnemer de aan hem in rekening gebrachte btw in zijn aangifte verrekenen.
Er zijn een aantal situaties waarbij de verschuldigde btw niet door de leverancier, maar door de afnemer verschuldigd is. De verantwoordelijkheid voor de afdracht is dan verlegd naar de afnemer. Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij onderaanneming en bij leveringen naar ondernemers in andere landen binnen de EU.  

Hoe werkt verlegging van btw?

Bij de verleggingsregeling verlegt u de btw van de leverancier naar de afnemer. De leverancier brengt geen btw in rekening, maar verlegt de btw naar de ondernemer die het product of dienst afneemt van de leverancier. De afnemer dient in zijn btw aangifte de vergoeding en de btw die naar hem is verlegd te vermelden.  

Waarom verleg je btw?

De verleggingsregeling geeft u de mogelijkheid om zonder al te veel moeite goederen en diensten te verkopen door de hele Europese Unie. Door deze regeling wordt de belastingheffing voor de Belastingdienst veilig gesteld.

Hoe bereken je btw verlegd?

Een voorbeeld: U hebt een factuur ontvangen voor € 100 waarbij de btw naar u is verlegd. Er dient 21% over € 100, dus € 21, opgeteld te worden in rubriek 2a (te betalen rubriek). Daarnaast zal € 21 opgeteld worden in rubriek 5b (terug te vorderen). Per saldo betaalt u dus niets (€ 21 - € 21 = € 0).

Hoe maak je een factuur zonder btw?

Er zijn verschillende bedrijven die vrijgesteld zijn van btw. Deze bedrijven dienen op de factuur te vermelden dat een vrijstelling van toepassing is, en er hoeft er op de gehele factuur geen btw vermeld te worden. Benieuwd wat voor bedrijven vrijgesteld zijn van btw? Bekijk deze link van de Belastingdienst.  

Waarom moet btw op een factuur?

De btw moet worden vermeld op de factuur om duidelijk te maken welk bedrag de leverancier moet afdragen en welk bedrag de afnemer mag verrekenen. Indien er (ten onrechte) géén -of te weinig- btw op de factuur wordt vermeld dan is de leverancier alsnog verplicht om btw af te dragen tegen het tarief dat op de factuur vermeld had moeten staan. Voor de afnemer bestaat echter géén recht op aftrek van voorbelasting, of slechts tot het te lage bedrag dat op de factuur staat.
Toon rubrieken Verberg rubrieken

Klaar om 30 dagen
gratis te proberen?

Met WeFact maakt u sneller en zonder fouten online facturen, verwerkt u inkoopfacturen en heeft u grip op uw administratie! Test alle functionaliteiten zonder beperkingen met de gratis proefperiode.

Maak gebruik van de gratis opstartservice

  • Wij maken uw huisstijl na
  • Importeren van klanten en leveranciers
  • Importeren van producten

Maak een proefperiode aan

Bedankt voor uw aanvraag. We hebben u een e-mail gestuurd met verdere instructies.
Bezig met laden Een ogenblik geduld...

Geen betaalgegevens nodig

Accepteer onze marketingcookies om deze inhoud te bekijken.