Hoe kunnen we u helpen?  Twinfield: omzet en kosten spreiden richting Twinfield (transitorisch boeken)

  Het is mogelijk in WeFact om op de factuurregel en inkoopfactuurregel een periode op te geven waarop de omzet/kosten betrekking hebben. Omdat Twinfield geen oplossing heeft voor transitorisch boeken op regelniveau, past WeFact een trucje toe in het memoriaal dagboek door additionele boekingen te maken.

  Inschakelen bij de Twinfield instellingen

  Ga in WeFact in het menu naar "Exporteren" en kies vervolgens voor "Boekhoudpakket". Op de exporteeroverzichtpagina kunt u rechtsbovenin naar "Twinfield instellingen" gaan. Op deze pagina vindt u een instellingen blok "Transitorisch boeken". Hier kunt u aanvinken of u dit voor verkoop en/of inkoop wilt toepassen.

  Na het aanvinken verschijnen de volgende instellingen:

  • Dagboek: selecteer het memoriaal dagboek
  • Tussenrekening: de grootboekrekening die u wilt benutten, vaak 2500 kruisposten maar wij adviseren een aparte tussenrekening. 

  Herkenning in Twinfield: [PV]

  U kunt in Twinfield herkennen of er sprake is van omzet/kosten spreiden, doordat de boekingsregel begint met: [PV]. Indien u deze 'periodeverdeling' afkorting ziet, weet u dat er op het memoriaal dagboek verwante boekingen zijn.

  Verkoopfactuur: periode opgeven

  Een abonnement geeft een factuurregel automatisch een periode. U kunt ook bij een factuurregel een periode opgeven zonder abonnement.
  Omzet spreiden: periode opgeven

  Inkoopfactuur: periode opgeven

  Bij het invoeren van een inkoopfactuur kunt u aanvinken "Kosten spreiden" waarna de mogelijkheid verschijnt om per regel een periode op te geven.
  Kosten spreiden: periode opgeven

  Voor de accountant

  Hoe wordt het geëxporteerd naar Twinfield?

  Het makkelijkste is om dit toe te lichten met een voorbeeld: 1 factuur in juli van € 1.200 voor een periode van 12 maanden. We boeken op 8020 grootboekrekening en de tussenrekening is 2500. Dit betekent dat we evenredig van januari t/m december omzet willen toekennen, dus € 100 p/m.

  Verkoopboeking
  Eén boeking in juli: €   1.200 op 8020    

  Memoriaal: tegenboeking
  Eén boeking in juli: € -1.200 op 8020 en € 1.200 op 2500

  Memoriaal: omzet per maand
  Eén boeking in januari: €      100 op 8020 en €  -100 op 2500
  Eén boeking in februari: €      100 op 8020 en €  -100 op 2500
    ...      
  Eén boeking in november: €      100 op 8020 en €  -100 op 2500
  Eén boeking in december: €      100 op 8020 en €  -100 op 2500

  Toelichting
  In juli wordt er € 1.200 geboekt, en direct vindt er een tegenboeking van € -1.200 plaats. Per saldo in juli € 0 omzet. De memoriaal boekingen zorgen voor een verspreide omzet van € 100 p/m.

  BTW aangifte
  Deze boekhoudkundige bewerking heeft geen invloed op de BTW aangifte. Het volledige BTW bedrag valt in de maand van de factuurdatum.