Offertes

Online offertes maken met het offerteprogramma van WeFact

Wanneer u een grote opdracht heeft, wilt u graag vooraf een goede offerte maken. Hierdoor is het duidelijk wat de betreffende werkzaamheden, de planning en de kosten zullen zijn. De klant weet precies waar hij/zij aan toe is en kan de offerte accepteren of afwijzen.

Offertes digitaal goedkeuren

Wat is een offerte?

Een offerte is een document waarin een voorstel wordt gedaan aan een mogelijke klant. Hierin staan de betreffende diensten of goederen, de planning en de kosten vermeld. U zorgt er met een offerte voor dat het duidelijk is voor de klant wat er te verwachten valt. Een offerte is dus een veel gebruikte stap voordat de opdracht daadwerkelijk akkoord is.

Wat is een vrijblijvende offerte?

Een offerte is een aanbod van de verkoper. De potentiële klant, oftewel de ontvanger van de offerte, heeft de keuze om het aanbod te accepteren of af te wijzen. Een offerte is voor de ontvanger altijd vrijblijvend. Als potentiële klant zit je nog nergens aan vast. Pas als de offerte is geaccepteerd, is er sprake van een overeenkomst.

De verkoper kan twee aanbiedingen doen: een vast aanbod of een vrijblijvend aanbod. Een vrijblijvende offerte heeft in tegenstelling tot een vaste offerte geen geldigheidstermijn. De verkoper kan een vrijblijvende offerte dan ook op elk gewenst moment wijzigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gestegen inkoopprijzen.

Wanneer moet u een offerte opstellen?

In veel branches is het gebruikelijk om vooraf offertes te maken, zeker bij grotere opdrachten. Hoe groter de opdracht en hoe langer het duurt voordat het gewenste resultaat is bereikt, hoe belangrijker het is om een offerte te maken.

Offertes worden meestal opgesteld op verzoek van een potentiële klant die meer informatie wil ontvangen over bepaalde goederen of diensten, voordat ze tot aankoop overgaan. Een verkoper is nooit verplicht om een offerte te maken. Een levering van goederen of diensten kan dus ook plaatsvinden zonder dat er een offerte is uitgebracht, denk daarbij aan het bestellen van producten in een webshop (het plaatsen van de bestelling is de koopovereenkomst) of wanneer u een badkamerwinkel inloopt en direct een koopovereenkomst opstelt voor een badkamerkast.

Wanneer is een offerte geldig?

Een offerte is geldig wanneer de potentiële klant deze heeft geaccepteerd binnen de geldigheidsduur. Een offerte met een geldigheidsduur kunt u niet zomaar aanpassen en moet ingetrokken worden voordat er aanpassingen gedaan kunnen worden. Als de potentiële klant niet reageert binnen de geldigheidsduur van de offerte dan verloopt deze.

Kunt u een offerte intrekken?

Wanneer er een vrijblijvende offerte is opgesteld, kan de ondernemer nog altijd het aanbod wijzigen of het aanbod intrekken. Dit kan voordat de klant het aanbod heeft aanvaard maar ook direct nadat de klant de offerte heeft geaccepteerd.

De wettelijke eisen van een offerte

De ondernemer is nooit verplicht om een offerte te maken. Ook zitten er geen wettelijke eisen aan de inhoud van een offerte. Om potentiële klanten te overtuigen, is het echter wel belangrijk dat de volgende gegevens op de offerte vermeld staan: producten/diensten, kosten en planning.

Lees meer over de wettelijke eisen van een offerte
Offerte online accepteren

Waarom zijn offertes belangrijk?

 • Een offerte is het visitekaartje van uzelf en uw onderneming. Het is veel meer dan alleen een prijsopgave. De potentiële klant weet precies wat hij/zij kan verwachten, wanneer hij/zij een offerte heeft ontvangen. Hierdoor zal de potentiële klant het aanbod sneller accepteren.

 • Ook is een offerte een goed document om later op terug te vallen. Bijvoorbeeld wanneer op er op een later tijdstip geschillen tussen u en de klant ontstaan. U kunt dan verwijzen naar de overeengekomen offerte en de algemene voorwaarden.

 • Met een goed ontworpen en heldere offerte geeft u een goede eerste indruk af aan de klant, wat het vertrouwen in uw bedrijf verhoogd.

Het doel van een offerte

Het doel van een offerte is om een overeenkomst tot stand te brengen. Dit doe u door de potentiële klant een helder en aantrekkelijk beeld van het product of dienst en de leveringsvoorwaarden te geven. U onderscheidt zich zo van concurrenten. Overtuig de klant dus met woorden en cijfers om hem/haar het aanbod te laten accepteren. Het doel is om een goede relatie op te bouwen met de klant en een relatie in stand te houden.

Inhoud van een offerte

Ondanks dat er geen wettelijke eisen verbonden zijn aan een offerte, zijn een aantal gegevens belangrijk om te vermelden:

 1. Bedrijfsgegevens
 2. Contactgegevens van de potentiële klant
 3. Datum
 4. Offertenummer
 5. Beschrijving van de werkzaamheden
 6. Totaalprijs + BTW percentage
 7. Geldigheidsduur van de offerte
 8. Algemene voorwaarden

Inhoud van een offerte voor zzp’ers

Als zzp’er heeft u misschien minder tijd voor een gespecificeerde offerte. Het kost namelijk veel tijd. Het is daarom belangrijk om de intenties van uw potentiële klant goed te kennen. U kunt ervoor kiezen om kosten voor de offerte in rekening te brengen. De belangrijkste zaken om te vermelden op de offerte zijn de te leveren goederen of diensten, de prijs en de planning. Het is verstandig om online boekhoudsoftware voor ZZP’ers te gebruiken, om een professionele offerte te maken en versturen.

Verschillende soorten offertes

Dienstenofferte

Een dienstenofferte is een prijsopgave van bedrijven die een dienst leveren, zoals een timmerman die een ruimte betimmert. Het is lastig om diensten te vergelijken, omdat diensten niet tastbaar zijn. Het is dus belangrijk om uw diensten goed te presenteren, omdat uw klant pas de waarde van uw werk ervaart nadat de dienst is verricht. Het is dus belangrijk dat de offerte zo volledig mogelijk is, de offerte er netjes uitziet en dat er naar voren komt wat de klant wil.

Productenofferte

Producten zijn niet alleen op prijs te vergelijken, maar ook specificaties zoals merk, kleur, vorm en kwaliteit. Het is belangrijk om bij een productenofferte de specificaties in detail te beschrijven. Is het een bestaande klant? Dan kun je beter de nadruk op de prijs, de levertijd en eventuele productvernieuwingen leggen.

Uitgebreide offerte

Een uitgebreide offerte maakt u als u een groot of ingewikkeld project wilt offreren. Denk hierbij aan het verbouwen van een complete woning. Het maken van een uitgebreide offerte kost vaak veel tijd. Zorg er daarom voor dat u weet of het een serieuze offerteaanvraag is of dat er ook bij andere bedrijven offertes worden opgevraagd. Zet in de offerte de specifieke wensen en doelen van de klant. Maak daarnaast concrete afspraken met de klant wanneer u de offerte toestuurt.

Een offerte maken

U kunt op veel manieren een offerte maken. Zo kunt u Word of Excel gebruiken, maar ook een online administratiepakket. Het nadeel van Word of Excel is dat u veel handmatig werk moet verrichten. Dit kost onnodig veel tijd, terwijl er ook goede en betaalbare oplossingen voor het maken van offertes bestaan.

Maak een offerte met WeFact

Stappenplan offerte maken

 1. Breng de wensen van uw opdrachtgever in kaart
 2. Beschrijf uw goederen of diensten duidelijk
 3. Maak de offerte met alle gegevens van zowel de klant als uzelf
 4. Stuur algemene voorwaarden mee, zodat het voor u en uw klant duidelijk is welke afspraken er zijn
 5. Verstuur de offerte
 6. Volg de offerte op

Offerte voorbeeld

Vanaf niets een offerte maken, is vaak een uitdaging en vergt vaak creativiteit. Een offerte mag u indelen zoals u zelf wenst. Wij adviseren uw eigen huisstijl voor elke offerte te gebruiken, zodat de potentiële klant meteen uw offerte herkent. Hieronder vindt u een offerte voorbeeld, waarmee u een goed beeld krijgt van het opstellen van een offerte. Gebruik het offerte voorbeeld gerust of maak via onze eigen software makkelijk een vergelijkbare offerte aan.

Voorbeeld offerte
Download Excel voorbeeld

Maak offertes in WeFact

In WeFact maakt u gemakkelijk offertes aan. WeFact brengt een aantal voordelen met zich mee: eenvoudig producten selecteren, kortingen toevoegen en de offerte online kunnen versturen. Daarnaast heeft u actueel inzicht op de status van de offerte voor goede opvolging. De ontvanger kan de offerte ook online accepteren. Hierna kunt u met één druk op de knop een factuur maken van de geaccepteerde offerte.

Voordelen van een online-administratie programma

 • Nooit meer offertes kwijt
 • Met één druk op de knop een offerte omzetten in een factuur
 • Online accepteren van de offerte door de klant
 • Door automatisering minder kans op fouten
 • Extra mogelijkheden, zoals het versturen van herinneringen en het voeren van de boekhouding
WeFact app voor uw ZZP administratie

Veelgestelde vragen over offertes

Een prijsopgave is een opsomming van de kosten voor bepaalde diensten of producten. Een offerte is een uitgebreide prijsopgave. In de offerte wordt naast de prijsopgave ook meegenomen hoe de opdracht wordt uitgevoerd en wat bijvoorbeeld de levertijden zijn. Ook is het mogelijk om in een offerte de algemene voorwaarden mee te nemen.

Het verschil tussen een offerte en een factuur is dat u de offerte gebruikt om de klant aan te geven wat iets (ongeveer) kost en de factuur verstuurt u op het moment dat de klant daadwerkelijk moet gaan betalen voor iets dat bij u is afgenomen.

Klaar om 30 dagen
gratis te proberen?

Met WeFact maakt u sneller en zonder fouten online facturen, verwerkt u inkoopfacturen en heeft u grip op uw administratie!Maak gebruik van de gratis opstartservice

Maak een proefperiode aan

Bedankt voor uw aanvraag. We hebben u een e-mail gestuurd met verdere instructies.
Bezig met laden Een ogenblik geduld...

Geen betaalgegevens nodig

Klaar om 30 dagen
gratis te proberen?

Met WeFact maakt u sneller en zonder fouten online facturen, verwerkt u inkoopfacturen en heeft u grip op uw administratie!Maak gebruik van de gratis opstartservice

 • Wij maken uw huisstijl na
 • Importeren van klanten en leveranciers
 • Importeren van producten

Maak een proefperiode aan

Bedankt voor uw aanvraag. We hebben u een e-mail gestuurd met verdere instructies.
Bezig met laden Een ogenblik geduld...

Geen betaalgegevens nodig