Betaal je btw over de verzendkosten?

Verkoop je producten en reken je daar verzendkosten bij? Dan vraag je, je misschien af of je over de verzendkosten ook btw moet rekenen. In deze blog leggen we dit graag uit en gaan we dieper in op btw over verzendkosten.

Moet ik btw rekenen over de verzendkosten?

In de meeste gevallen moet je btw rekenen over de verzendkosten die je aan jouw klanten doorberekent. Dit geldt zowel voor fysieke producten als voor digitale producten, zoals de verzendkosten een onderdeel zijn van de totale verkooptransactie. De Belastingdienst beschouwt de verzendkosten als een bijkomende dienst bij de levering van goederen, waardoor dezelfde btw-regels van toepassing zijn als op de verkochte goederen.

Btw-tarief voor verzendkosten

Het btw-tarief dat je op de verzendkosten moet toepassen, is hetzelfde tarief dat geldt voor de producten die je verkoopt. Er zijn in Nederland verschillende btw-tarieven, afhankelijk van het type product:

  • Hoog tarief (21%): Dit is het standaardtarief en geldt voor de meeste producten en diensten.
  • Laag tarief (9%): Dit tarief geldt voor bepaalde essentiële goederen en diensten, zoals levensmiddelen en medicijnen.
  • Nultarief (0%): Dit tarief geldt onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld bij export naar niet-EU landen.

Voorbeeld: Verkoop je levensmiddelen (9% btw) en reken je verzendkosten, dan geldt ook voor de verzendkosten het lage tarief van 9%. Verkoop je een elektronisch apparaat (21% btw), dan reken je ook 21% btw over de verzendkosten.

Waarom wordt er btw gerekend over de verzendkosten?

De Belastingdienst ziet de verzendkosten als een onderdeel van de totale levering van het product. De verzendkosten zijn noodzakelijk om het product bij de klant te krijgen en worden daarom beschouwd als een bijkomende dienst die onlosmakelijk verbonden is met de verkoop van het product. Door btw te heffen over de verzendkosten, wordt voorkomen dat er een verschil ontstaat in de btw-heffing tussen afhaalproducten en verzonden producten, wat eerlijker is voor alle partijen.

Voorbeeld factuur met verzendkosten

Hoe zet je verzendkosten op de factuur?

Het is belangrijk dat de verzendkosten correct vermeld worden op de factuur voor een duidelijke en transparante administratie. Beschrijf de verzendkosten dan ook duidelijk wanneer je een factuur maakt. Vermeld de verzendkosten op een aparte regel op de factuur, zodat het voor de klant duidelijk is welke kosten in rekening worden gebracht. Zorg er daarnaast voor dat je het juiste btw-tarief toepast.

Door de verzendkosten duidelijk op de factuur te vermelden, zorg je voor transparantie en voldoe je aan de btw-regels. Bij WeFact helpen we je graag om je facturatie en administratie soepel en efficiënt te laten verlopen. Benieuwd naar de mogelijkheden van WeFact? Vraag dan een 30 daagse gratis proefperiode aan!