Hoeveel BTW factureren?

Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de btw-regels die gelden in Nederland, zodat je niet tegen problemen aan loopt. In deze blog gaan we dieper in op verschillende aspecten van btw zoals, wat is het en waarom moet je het afdragen aan de Belastingdienst? Maar ook hoe je het correct factureert, welke tarieven er zijn en hoe je dit proces kunt automatiseren.

Wat is BTW?

Btw staat voor Belasting over de Toegevoegde Waarde. Dit is een indirecte vorm van belasting die wordt geheven op de verkoop van goederen en diensten in Nederland. Het is een percentage van het bedrag dat toegevoegd wordt aan de reguliere prijs op producten of diensten. Als ondernemer ben jij verantwoordelijk voor het afdragen van deze belasting.

Waarom moet je belasting afdragen aan de Belastingdienst?

De btw die jij als ondernemer in rekening brengt aan je klanten, moet je afdragen aan de Belastingdienst. Dit is een belangrijk onderdeel van je fiscale verplichtingen als ondernemer. De Belastingdienst gebruikt deze btw om overheidsuitgaven te financieren en verschillende overheidsdiensten te bekostigen.

Hoe draag je BTW af?

Je draagt de btw af aan de Belastingdienst door periodiek aangifte te doen. Dit kan maandelijks, per kwartaal of jaarlijks zijn, afhankelijk van de grootte van je onderneming en je omzet. Let dus goed op wanneer jij aangifte moet doen!

Bij de aangifte geef je aan hoeveel btw je hebt ontvangen van jouw klanten en hoeveel je hebt betaald aan leveranciers. Het verschil tussen deze bedragen is wat je moet afdragen aan de Belastingdienst.

Welke BTW-tarieven zijn er allemaal?

In Nederland zijn er verschillende btw-tarieven die gebruikt worden, afhankelijk van het soort producten of diensten die je levert. Het standaardtarief is 21%, maar er zijn ook verlaagde tarieven van 9% en 0%. Het btw-tarief kan in de toekomst veranderen, zoals ook in het verleden is gebeurd.

Over het algemeen wordt dus 21% btw gerekend, maar er zijn uitzonderingen. Verkoop je producten zoals voedingsmiddelen of boeken? Dan gebruik je 9%. Ook voor diensten zoals kapper, personenvervoer en culturele zaken wordt 9% belast.

Sommige goederen en diensten zijn volledig vrijgesteld van btw. Je kunt de specifieke tarieven voor jouw producten/diensten vinden op de website van de Belastingdienst.

Hoeveel BTW moet mijn onderneming factureren?

Het bedrag aan btw dat je moet factureren, hangt dus af van de goederen of diensten die je levert. Je kunt specifieke tarieven voor jouw producten/diensten vinden op de website van de Belastingdienst. Het is belangrijk om als zzp’er nauwkeurig je facturen op te stellen en de juiste btw-tarieven toe te passen.

Hoe zet je BTW op een factuur?

Er zijn wettelijke eisen voor het maken van een factuur. Zo dien je op de factuur ook duidelijk het btw-tarief en het bedrag aan btw te vermelden dat je in rekening brengt. Dit doe je door het bedrag aan btw te berekenen op basis van het toegepaste tarief en dit apart te vermelden op de factuur.

Uitzondering waarbij je BTW vrij kunt factureren

In sommige gevallen ben je vrijgesteld van het factureren van btw. Dit geldt bijvoorbeeld voor kleine ondernemers die onder de BTW-vrijstellingsregeling vallen. Als je hieronder valt, hoef je geen btw in rekening te brengen en kun je een factuur maken zonder btw. Ook zijn er andere uitzonderingen waarbij je vrijgesteld bent van btw.

BTW op factuur automatiseren

Om het gemakkelijker te maken om btw te factureren, kun je gebruikmaken van facturatie software zoals WeFact. Met WeFact kun je gemakkelijk facturen maken waarbij de btw-berekening automatisch uitgevoerd wordt. Hierdoor ben je minder tijd kwijt aan administratieve taken en kun je meer focus leggen op jouw onderneming!

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan een 30 daagse gratis proefperiode aan!