Kleine ondernemersregeling

De kleine ondernemersregeling (KOR) is een BTW-vrijstelling. Als je voldoet aan de voorwaarden en kiest voor de KOR, hoef je geen BTW meer te berekenen aan jouw klanten. Hierdoor hoef je ook geen BTW-aangifte meer te doen maar kun je ook geen BTW meer terugvragen over jouw kosten en investeringen.

Wat is de kleine ondernemersregeling?

De kleine ondernemersregeling is een vrijstelling voor de BTW. Ben je in Nederland gevestigd en maak je minder omzet dan € 20.000, – per jaar? Dan kom je in 2023 in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling. De KOR is voor eenmanszaken (ZZP), combinaties van natuurlijke personen (zoals bijvoorbeeld een VOF) en voor rechtspersonen (bijvoorbeeld stichtingen en verenigingen). Kijk voor de actuele voorwaarden op de Belastingdienst.

Wat zijn de verschillen tussen de oude regeling en de nieuwe regeling?

De oude regeling gold tot 1 januari 2020. Hierbij konden alleen eenmanszaken of VOF’s zich inschrijven voor de KOR. Nu kunnen alle soorten bedrijven gebruik maken van de regeling. Sinds de nieuwe regeling wordt er gekeken naar omzet in plaats van naar BTW. De KOR geldt nu voor minimaal 3 jaar. Als je je inschrijft voor de KOR zit je hier 3 jaar aan vast. Je kunt niet onder de regeling uit, behalve als je jaaromzet boven de € 20.000, – uitkomt.

BTW en de KOR

De KOR is gericht op het voordeel voor ondernemers om vrijgesteld te zijn voor de BTW. Je hoeft geen BTW meer te rekenen en hoeft geen BTW-aangifte meer te doen. Daarentegen kun je ook geen BTW meer terugvragen.

Geen BTW-aangifte meer doen

Bij de nieuwe kleine ondernemersregeling hoef je geen BTW-aangifte meer te doen. Let er wel op dat je nog inkomstenbelasting moet doen én vennootschapsbelasting mocht je bijvoorbeeld een B.V. hebben. Het blijft dus belangrijk om jouw facturatie bij te houden in een administratie.

De grens van de KOR

De omzetgrens van de kleine ondernemersregeling is € 20.000, – per jaar. Het gaat hier om alle uit Nederland afkomstige geleverde goederen en diensten. Het maakt hierbij niet uit welk BTW-tarief van toepassing is.

Aanmelden voor de KOR

De KOR-regeling is niet voor iedere onderneming geschikt. Hoewel de regeling wel een mooi financieel voordeel kan geven, zodat je uiteindelijk meer ruimte krijgt om te ondernemen. Het aanmelden voor de kleine ondernemersregeling doe je via de website van de Belastingdienst.

Voor- en nadelen van de KOR

Er zitten verschillende voor- en nadelen aan de kleine ondernemersregeling. Hieronder volgen er een aantal:

Voordelen:

  • De BTW-vrijstelling is het grootste voordeel.
  • Je kan door die vrijstelling bepalen of je jouw brutowinst verhoogt of zorgt voor een betere concurrentiepositie door lagere prijzen te hanteren.
  • Je bent minder tijd kwijt aan de administratie.
  • Je bent minder tijd kwijt, omdat je geen BTW-aangifte meer hoeft te doen.

Nadelen:

  • Ben je van plan om te gaan investeren? Dan is de KOR waarschijnlijk niet voordelig voor jou. Je kan dan namelijk geen BTW terugvragen over je investeringen.
  • De regeling geldt meteen 3 jaar.
  • Overschrijd je op een bepaald moment de €20.000,- omzetgrens? Dan mag je de aankomende 3 jaar geen gebruik maken van de kleine ondernemersregeling.
  • Heb je veel zakelijke klanten? Dan zullen zij liever wel met BTW-facturen werken, omdat zij deze BTW dan kunnen terugvragen.

De KOR en je administratie in WeFact

Maak jij gebruik van de KOR en wil jij gebruik maken van digitale facturering? Dan is WeFact een goeie match. In WeFact kan je namelijk gemakkelijk jouw facturen maken en versturen zonder BTW. Ook is er een koppeling mogelijk met diverse boekhoudsoftware. Houd dus gemakkelijk jouw administratie bij in WeFact.

Probeer WeFact gratis

Benieuwd naar de facturatie software van WeFact? Vraag nu een 30-daagse gratis proefperiode aan!