Als zelfstandige ondernemer krijg je te maken met inkomstenbelasting. Je moet deze namelijk betalen over je winst. Meestal doe je hier jaarlijks belastingaangifte voor. Run je een eenmanszaak? Dan zijn er bepaalde aftrekposten waarmee je rekening moet houden. Een goede online administratie is dan ook erg belangrijk.
Wat is inkomstenbelasting?
Inkomstenbelasting is een vorm van directe belasting die betaald moet worden over het inkomen van een persoon. Wanneer je in loondienst werkt, betaal je loonbelasting. Zelfstandigen, zoals eenmanszaken, zzp’ers en maatschappen kunnen deze loonbelasting niet afdragen omdat zij niet in loondienst zijn. In plaats hiervan betalen zij inkomstenbelasting.
Meestal draag je deze inkomstenbelasting één keer per jaar af. In Nederland is de inkomstenbelasting verdeeld in drie groepen, oftewel boxen. Elke box gaat over een deel van het mogelijke inkomen en per box zijn er verschillende belastingtarieven.
Wanneer doe ik een inkomstenbelastingaangifte?
De meeste zelfstandigen dragen één keer per jaar inkomstenbelasting af. Het is hierbij wel belangrijk dat je checkt of je aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoet om aangifte van inkomstenbelasting te doen. Niet elke ondernemer wordt namelijk door de Belastingdienst gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting.
Hoe bereken je inkomstenbelasting?
Als eenmanszaak mag je zelf berekenen hoeveel belasting je over je inkomen moet betalen. Houd jij je online boekhouding zzp zelf bij? Dan kun je in het boekhoudpakket veel uitrekenen.
Je berekent de inkomstenbelasting door de winst uit je onderneming te nemen en hier de verschillende aftrekposten voor ondernemers vanaf te trekken. Heb je dit gedaan? Dan weet je het belastbaar inkomen uit werk en woning.
Hierna moet je de te betalen loonbelasting over box 1 berekenen. Dit doe je door naar de belastingschijf te kijken waarin jij valt. De hoogte van je inkomen bepaalt hoeveel procent loonbelasting je moet betalen. Hier kan je dan weer de verschillende aftrekposten zoals arbeidskorting en heffingskorting vanaf trekken. Wat er overblijft, bepaalt of en hoeveel inkomstenbelasting je nog moet betalen.
Ondernemer voor de inkomstenbelasting
Zodra je jouw eenmanszaak inschrijft bij de Kamer van Koophandel, meldt deze je aan bij de Belastingdienst. Je bent dan ook meteen belastingplichtig. Ondernemers met een eenmanszaak betalen inkomstenbelasting over het bruto jaarinkomen. De hoogte van de inkomstenbelasting hangt af van de winst en op hoeveel ondernemersaftrek je recht hebt. De Belastingdienst ziet namelijk niet elke ondernemer als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Hiervoor dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. De belangrijkste voorwaarde is dat je 1.225 uur per jaar in de onderneming werkt. Als je niet elk jaar aan alle voorwaarden voldoet, kom je bij de belastingaangifte niet in aanmerking voor fiscale voordelen zoals startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Alle voorwaarden vind je hier.
Inkomstenbelasting eenmanszaak
Als ondernemer van een eenmanszaak moet je elk jaar aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor, maar je kunt wel hulp inschakelen van een boekhouder en factuur software.
Inkomstenbelasting zzp’er
Ook als zzp’er moet je elk jaar aangifte doen voor inkomstenbelasting. Dit werkt anders dan inkomstenbelasting voor particulieren. Dit komt omdat de belastingregels anders zijn. Als je zzp’er bent, ben je niet automatisch een ondernemer voor de Belastingdienst. Het is daarom goed om dit te checken voordat je aangifte van je inkomstenbelasting gaat doen.
Belasting uitrekenen via een boekhoudprogramma
Veel kleine ondernemers en zzp’ers houden hun administratie bij in Word of Excel. Handig om bijvoorbeeld uren te factureren, maar dit maakt het berekenen van alle belastingen, heffingen en aftrekposten erg lastig. Een goed boekhoudprogramma kan je hierbij helpen. Deze rekent namelijk vaak al een aantal zaken automatisch voor je uit. Werk je met het facturatieprogramma WeFact en heb je deze gekoppeld aan het boekhoudpakket van je boekhouder? Dan kun je in het boekhoudpakket veel informatie terugvinden.