Wat is startersaftrek en hoe werkt het?

Als beginnende ondernemer hoef je minder belasting te betalen. Zo zijn er verschillende aftrekposten waarvan jij gebruik kan maken. Zo ook van de startersaftrek. Maar wat is startersaftrek en wat zijn de voorwaarden?

Wat is startersaftrek?

Startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Deze aftrek bestaat om ondernemerschap te stimuleren. Startersaftrek geeft jou als beginnend ondernemer belastingvoordeel. De aftrekposten mag je van je winst aftrekken. Zo word je winst lager en betaal je minder belasting.

Wanneer heb ik recht op startersaftrek?

Om gebruik te mogen maken van startersaftrek gelden er een aantal voorwaarden:

  • Je bent zelfstandig ondernemer voor de Belastingdienst en hebt recht op zelfstandigenaftrek;
  • Je was in de afgelopen 5 jaar niet elk jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting;
  • Je hebt de startersaftrek nog niet 3 keer toegepast;
  • In het kalender jaar of in 1 van de 5 voorafgaande jaren is er geen sprake geweest van een zogenoemde geruisloze terugkeer uit een B.V..

Kijk voor alle actuele voorwaarden op de Belastingdienst.

Wat is zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost op het belastbaar inkomen van ondernemers. Voldoe je aan de gestelde voorwaarden dan mag je deze aftrekpost toepassen op jouw belastingaangifte.

Wanneer heb je recht op zelfstandigenaftrek?

Als ondernemer kom je voor de zelfstandigenaftrek in aanmerking wanneer:

  • Je ondernemer bent volgens de Belastingdienst;
  • Je aan het urencriterium voldoet.

Wat is het startersaftrek urencriterium?

Het urencriterium voor de startersaftrek is dat je minimaal 1.225 uren in het kalenderjaar moet besteden aan je onderneming(en). Let op: in 2021 zijn er versoepelingen rondom het urencriterium wegens de coronacrisis. Voor het actuele urencriterium kijk je op de Belastingdienst.

Hoelang mag je gebruik maken van de startersaftrek?

In de eerste 5 jaar dat je onderneemt heb je recht op de startersaftrek. Je mag de zelfstandigenaftrek in de eerste 5 jaar van jouw onderneming 3 keer verhogen. De startersaftrek en zelfstandigenaftrek helpen jou als startent ondernemer.

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt dan gelden er andere voorwaarden om gebruik te maken van de startersaftrek. Je hoeft dan geen 1.225 uur maar 800 uur aan je bedrijf te besteden per jaar. Daarnaast heb je recht op een verhoogde startersaftrek.

Andere aftrekposten

Er zijn nog een heleboel andere aftrekposten voor ondernemers. Hier volgen er een aantal: