Mkb-winstvrijstelling voor startende ondernemer

Als (startende) ondernemer heb je volgens de Belastingdienst recht op een aantal fiscale voordelen. Zo zijn er een aantal belastingvoordelen voor zzp’ers. Als ondernemer heb je bijvoorbeeld recht op mkb-winstvrijstelling. Wat dit is en hoe je hier gebruik van maakt, zetten we graag voor je op een rijtje.

Wat is de mkb-winstvrijstelling?

De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost op de winst van jouw onderneming. Alle ondernemers voor de inkomstenbelasting, ongeacht het aantal uur dat je hiervoor gewerkt hebt, hebben recht op deze vrijstelling. De mkb-winstvrijstelling is een percentage van de behaalde winst uit 1 of meer ondernemingen. Ook een zzp administratie kan mkb-winstvrijstelling krijgen.

Hoe werkt de mkb-winstvrijstelling?

De mkb-winstvrijstelling is een aanvulling op de ondernemersaftrek. Als je als ondernemer gebruik maakt van mkb-winstvrijstelling moet je eerst de ondernemersaftrek toepassen. De ondernemersaftrek zorgt ervoor dat je winst verminderd. Voor de winst die je overhoudt, mag je de vrijstelling gebruiken. In 2023 is de mkb-winstvrijstelling 14% van de winst.

Wanneer heb je recht op mkb-winstvrijstelling?

Elke ondernemer heeft recht op mkb-winstvrijstelling. Vanaf 2010 is het niet meer nodig om als ondernemer te voldoen aan het urencriterium. Het urencriterium houdt in dat je minstens 1.125 uur aan jouw bedrijf hebt besteed in een jaar.

Hoe bereken je de winstvrijstelling?

Om het wat makkelijker te maken, laten we je een voorbeeld zien van hoe je de mkb-winstvrijstelling kunt berekenen. Wees gerust, bij de aangifte wordt dit automatisch voor je gedaan!

Winst na aftrek van alle gemaakte kosten€ 50.000
Ondernemersaftrek€   9.142 –
Winst:€ 40.858
Mkb-winstvrijstelling van 14%€   5.720 –
Fiscale winst€ 35.138

Je trekt dus eerst de ondernemersaftrek van jouw winst af en hierna nog 14% mkb-winstvrijstelling.

Hoe kun je de mkb-winstvrijstelling aanvragen?

Je hoeft de mkb-winstvrijstelling niet aan te vragen. De Belastingdienst past dit automatisch toe tijdens jouw inkomstenbelastingaangifte. Het beheer van je financiën, inclusief facturen maken, kan efficiënt worden uitgevoerd met behulp van een facturatieprogramma.