Er zijn een drietal situaties waarin het is toegestaan om de btw op een factuur te verleggen of om geen btw te hoeven berekenen op een factuur. De situaties waarbij dit het geval is, zijn hieronder opgesomd:
- Een factuur aan een ander EU land voor een bedrijf met btw nummer.
De btw dient verlegd te worden. - Een factuur aan een debiteur buiten de EU. Er hoeft geen btw berekend te worden.
- Een factuur aan een Nederlands bedrijf met btw nummer en er is een speciale regeling van toepassing, zoals bijvoorbeeld in de bouw waar een onderaannemersovereenkomst aanwezig kan zijn. De btw dient dan verlegd te worden.
Een factuur maken zonder btw is dankzij WeFact een stuk eenvoudiger en voorkomt dat je wellicht een fout hierin maakt. WeFact herkent bij de debiteurgegevens in welk land deze debiteur gevestigd is. Hierna zal nog een check volgen indien dit een EU land betreft en of er een btw nummer is ingevuld. Hierdoor zal in de gevallen van punt 1 en 2 de btw automatisch verlegd of niet berekend worden op de factuur. Een factuur maken zonder btw nummer van de klant, maar wel de btw willen verleggen is niet toegestaan en door deze controle in WeFact dus ook niet mogelijk. Handig om fouten te voorkomen!
Mocht er sprake zijn van bijvoorbeeld een onderaannemersovereenkomst, dan kun je in WeFact bij de debiteuren waarbij dit van toepassing is, instellen dat de btw op de facturen aan hen altijd “btw verlegd binnen Nederland” dient te zijn.
Naast bovenstaande situaties zijn er ook verschillende bedrijven die vrijgesteld zijn van btw. In dit geval dient dit op de factuur vermeld te zijn er hoeft er op de gehele factuur geen btw vermeld te worden. Benieuwd wat voor bedrijven vrijgesteld zijn van btw? Bekijk deze link van de Belastingdienst. Zo kun je ook onbezorgd factureren als particulier.