Factureren als particulier
Factureren

Het komt steeds vaker voor dat particulieren willen factureren. Dit komt omdat particulieren wel eens een dienst verrichten aan een bedrijf of dat er particuliere verkoop of verhuur gedaan wordt. Maar hoe maak je als particulier dan een factuur?

Factuur maken

Kan een particulier een factuur maken?

Als particulier is het niet toegestaan om een factuur te maken. Dit geldt niet enkel voor een limiet qua bedrag, maar is helemaal niet toegestaan. De reden hiervan is dat je als particulier geen ondernemer bent. Je bent niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en hebt daarmee geen KvK-nummer en btw-nummer. Deze informatie is verplicht op een factuur. Zonder deze gegevens is een factuur ongeldig. Hoe kan je toch zonder btw- en KvK-nummer factureren? In plaats van de bedrijfsfactuur kan je wel een kwitantie maken. Dit is een factuur van een particulier waarop de volgende gegevens staan:

  1. Jouw gegevens
  2. De gegevens van de klant
  3. De datum van de levering
  4. Het exacte bedrag
  5. Jouw handtekening

Bekijk hier een voorbeeld factuur

BTW en kwitantie bij een particuliere factuur

Als je als particulier een zzp factuur maakt, mag je hierover geen BTW rekenen. Dit komt omdat je als particulier niet beschikt over een BTW-nummer. Je moet dus factureren zonder BTW. Het bedrag dat op de kwitantie staat, is het bedrag dat je krijgt. Hierover hoef je geen BTW af te dragen. Is het een bedrijf waar je aan levert? Dan gebruikt dit bedrijf de kwitantie in hun administratie, maar mogen ze hierover geen BTW aftrekken. Het gehele bedrag wordt hier als totale kosten beschouwd.

Gevolgen voor de belastingen

De inkomsten die je vanuit de particuliere factuur ontvangt, moeten wel meegenomen worden in de jaarlijkse belastingaangifte. Hierover moet je namelijk wel belasting betalen. Je vult deze bedragen tijdens de aangifte in onder “Inkomsten uit overige werkzaamheden”. Wanneer je kosten gemaakt hebt, mag je deze wel van je inkomsten aftrekken. Je betaalt dan ook alleen belasting over je winst. Zorg er wel voor dat je de rekeningen van de kosten goed bewaart.

Kamer van koophandel

Wanneer moet je je inschrijven bij de KvK?

Komen er te veel inkomsten binnen via kwitanties? Dan ziet de Belastingdienst je als ondernemer en moet je belasting gaan betalen. Hiervoor is het van belang dat je, je inschrijft bij de Kamer van Koophandel en dat je een BTW-nummer krijgt. Het is hierbij belangrijk dat je jouw zzp administratie goed bijhoudt. Komt er weinig geld binnen dan kan een particulier een factuur sturen zonder KvK-nummer.

Belastingvrij factureren

In Nederland mag je als ZZP’er, oftewel ondernemer, in 2021 tot € 8.750 belastingvrij verdienen. Je hoeft hierover dus geen loon- of inkomensbelasting te betalen. Wanneer dit je enige inkomsten zijn, is dat dus mooi meegenomen.

Belastingdienst

Ook heeft dit inkomen geen invloed op de toeslagen waar je recht op hebt. Heb je naast deze inkomsten nog andere inkomsten uit bijvoorbeeld een vaste baan, dan telt het totale inkomen. Overschrijd je de € 8.750, dan moet je per saldo inkomstenbelasting gaan betalen.

Is WeFact geschikt voor particuliere facturen?

Online factuurprogramma WeFact is gemaakt voor de kleine ondernemer en geschikt voor het maken van particuliere facturen. Het is een eenvoudig online facturatieprogramma, waarin veel mogelijk is. Een factuur maken als particulier wordt zo eenvoudig. Je zou er ook nog voor kunnen kiezen om een betaallink toe te voegen aan de factuur.

Particuliere factuur sturen met WeFact

Maar hoe verstuur je nou een particuliere factuur met de verplichte gegevens vanuit WeFact? Je kan in WeFact het template voor een online factuur gemakkelijk aanpassen naar een kwitantie. Dit doe je door de huisstijl van de factuur aan te passen en alle gegevens toe te voegen. De huisstijl aanpassen naar jouw exacte wensen, hoort ook bij onze gratis opstartservice!

Betaalmethodes

Het voordeel van WeFact

WeFact is een eenvoudig programma waarin je snel (particuliere) facturen kan versturen. Gemakkelijk gemaakte fouten worden afgevangen en via WeFact bied je jouw klant de mogelijkheid om eenvoudig via diverse betaalmethodes zoals IDEAL en Bancontact te betalen. Ook kun je eenvoudig een UBL factuur versturen. Daarnaast kan je altijd en overal jouw administratie inzien en gebruiken met de mobiele facturatie app.

Klaar om 30 dagen
gratis te proberen?

Met WeFact maakt u sneller en zonder fouten online facturen, verwerkt u inkoopfacturen en heeft u grip op uw administratie! Test alle functionaliteiten zonder beperkingen met de gratis proefperiode.

Maak gebruik van de gratis opstartservice

Maak een proefperiode aan

Bedankt voor uw aanvraag. We hebben u een e-mail gestuurd met verdere instructies.
Bezig met laden Een ogenblik geduld...

Geen betaalgegevens nodig

Klaar om 30 dagen
gratis te proberen?

Met WeFact maakt u sneller en zonder fouten online facturen, verwerkt u inkoopfacturen en heeft u grip op uw administratie! Test alle functionaliteiten zonder beperkingen met de gratis proefperiode.

Maak gebruik van de gratis opstartservice

  • Wij maken uw huisstijl na
  • Importeren van klanten en leveranciers
  • Importeren van producten

Maak een proefperiode aan

Bedankt voor uw aanvraag. We hebben u een e-mail gestuurd met verdere instructies.
Bezig met laden Een ogenblik geduld...

Geen betaalgegevens nodig

Accepteer onze marketingcookies om deze inhoud te bekijken.