De administratie van een contante betaling

Contante betalingen zijn nog steeds een veelvoorkomend betaalmiddel, vooral bij kleine bedrijven zoals winkels, horecazaken en zzp’ers. Hoewel digitale betalingen steeds populairder worden, blijft contant geld een belangrijk alternatief. Maar hoe zorg je ervoor dat deze betalingen correct worden vastgelegd in je administratie? In deze blog vertellen we je alles over hoe je contante betalingen verwerkt en welke regels er zijn.

Wat zijn contante betalingen in de boekhouding?

Een contante betaling is een betaling die plaatsvindt met fysiek geld, zoals munten en bankbiljetten. Dit soort betalingen komt vooral voor bij bedrijven die direct contact hebben met hun klanten. Het goed bijhouden van deze betalingen is belangrijk voor een kloppende administratie en om te voldoen aan de fiscale verplichtingen. Door een goed systeem en een duidelijke kasregistratie bij te houden, kun je ervoor zorgen dat je altijd inzicht hebt in je contante transacties.

Hoe boek je een contante betaling?

Een contante betaling boek je door deze te registreren in je kasboek. Dit kan handmatig of door gebruik te maken. van een boekhoudpakket dat gekoppeld is aan je administratie. Zorg ervoor dat je de datum, het bedrag en een omschrijving noteert, zodat je later altijd kunt achterhalen wat de transactie precies betrof. Door deze gegevens goed bij te houden, zorg je voor een juiste en up-to-date administratie.

Hoe bewijs je een contante betaling?

Omdat er bij contante betalingen geen bankafschrift is als bewijs, is het belangrijk om altijd een bon of factuur te verstrekken. Deze documenten kunnen later als bewijs dienen, bijvoorbeeld bij een controle van de Belastingdienst. Het is verstandig om een systeem te hebben waarin je eenvoudig deze bonnen en facturen kunt beheren, zodat je administratie volledig en georganiseerd blijft. Een goed facturatie systeem als WeFact kan helpen bij het eenvoudig opstellen van facturen die voldoen aan alle wettelijke eisen.

Hoeveel contant geld mag je ontvangen?

In Nederland mag je voor zakelijke klanten maximaal € 3.000 contant per transactie ontvangen. Komt een betaling boven dit bedrag uit, dan ben je verplicht om deze te melden bij de Belastingdienst in het kader van de anti-witwaswetgeving. Voor consumenten gelden er geen beperkingen, maar het blijft belangrijk om alle contante betalingen goed te registreren om overzicht te behouden en aan de regelgeving te voldoen.

Hoe houdt WeFact je administratie overzichtelijk?

Met WeFact kun je eenvoudig facturen maken en versturen en heb je direct overzicht in je online administratie. Is een factuur contant betaalt, geef dit dan eenvoudig aan in WeFact. Zo ben je altijd op de hoogte van openstaande facturen en kun je automatisch herinneringen versturen.

Benieuwd hoe WeFact je kan helpen? Neem dan contact met ons op of ervaar zelf het gemak via een 30 daagse gratis proefperiode.