Wanneer is een offerte bindend?

Of een offerte bindend is, hangt af van de soort offerte die je uitbrengt. Over het algemeen worden offertes bindend wanneer er een overeenkomst is gesloten. Wanneer een offerte in een overeenkomst veranderd, wordt bepaald door de soort offerte. Er bestaan twee soorten offertes: vaste offertes en vrijblijvende offertes. We leggen je graag het verschil uit en wat dit betekent voor de bindendheid van de offerte.

Offerte met een vaste geldigheidsduur

Bij een vast aanbod, ben je juridisch gebonden aan het voorstel in de offerte. Wanneer de koper akkoord gaat met de offerte binnen de geldigheidstermijn, is het aanbod aanvaard en is er een overeenkomst gesloten. Hierbij ben je gebonden aan het voortel in de offerte. Nadat de overeenkomst is gesloten is de offerte bindend.

Vrijblijvende offerte

Bij een vrijblijvende offerte wordt uitdrukkelijk vermeld dat de offerte niet bindend en vrijblijvend is. Bij een vrijblijvende offerte kan de verkoper het aanbod nog aanpassen of herroepen zolang het nog niet aanvaard is. Is de offerte wel al aanvaard? Dan mag de verkoper alleen nog de offerte aanpassen of herroepen direct na de aanvaarding. Een vrijblijvende offerte is dus pas bindend, wanneer beide partijen definitief akkoord hebben gegeven op de offerte en hiermee een overeenkomst hebben gesloten.

Hoe lang is een offerte geldig?

Bij een vast aanbod wordt vrijwel altijd een geldigheidstermijn genoemd. Zo wordt er vaak gekozen voor een geldigheidstermijn van 30 dagen. Door de termijn te beperken, voorkom je dat de klant de offerte accepteert, terwijl de tarieven intussen veranderd zijn. Mocht de klant na de geldigheidstermijn de offerten nog willen accepteren, dan is het aanbod niet meer geldig en kun je een nieuwe offerte maken.

Een vrijblijvende offerte heeft geen geldigheidstermijn. De klant hoeft dus niet binnen bepaalde tijd de offerte te accepteren. Wel kan de verkoper de offerte voor, tijdens of direct na acceptatie aanpassen of herroepen.

Offerte maken met WeFact

Je kunt er voor kiezen om jouw offertes in een online facturatieprogramma zoals WeFact te maken. In WeFact kan je offerte uit meerdere pagina’s bestaan en kan de offerte online verstuurd worden in PDF. Ook kan de klant de offerte online accepteren en krijg je een herinnering wanneer de offerte bijna verlopen is. Heeft de klant de offerte geaccepteerd? Dan kun je met één druk op de knop de factuur maken.

Zelf een offerte maken? Ervaar het gemak van WeFact en vraag een 30 dagen gratis proefperiode aan. Onze helpdesk helpt je de huisstijl volledig in te richten aan de hand van een offerte voorbeeld.