Offerte voorbeeld

Als bedrijf wil je een duidelijke, betrouwbare offerte versturen. Maar welke gegevens moeten er op een offerte staan en met welk programma maak je er een? WeFact helpt je hier graag bij!

Wat moet er op een offerte staan?

Aan een offerte zitten geen wettelijke eisen, maar bepaalde zaken zijn wel belangrijk om te benoemen. Het is belangrijk om de volgende gegevens op een offerte toe te voegen:

 • Jouw NAW-gegevens (bedrijfsnaam, adresgegevens, KvK-nummer, btw-nummer en bankrekningnummer)
 • De NAW-gegevens van de klant
 • Een offertenummer
 • De datum en geldigheidsduur van de offerte
 • De prijzen inclusief btw-tarief
 • Een omschrijving van het product of de dienst tegen de genoemde prijs
 • De locatie waar de dienst wordt uitgevoerd of het product wordt afgeleverd
 • Op welke termijn je het product of de dienst kan leveren
 • Vermelding van bijlage(n)
 • Een verwijzing naar de algemene voorwaarden van de offerte
 • Instructie van hoe de klant akkoord kan gaan

Hoe ziet een offerte eruit?

Ook voor de opbouw en het uiterlijk van een offerte zijn geen wettelijke eisen verbonden. Maar je wilt natuurlijk wel een nette offerte versturen. Een goede offerte vergroot namelijk de kans dat de klant voor jou kiest. We geven je graag een aantal voorbeelden en tips voor een goede offerte!

Wat is een offertereferentie?

Een offertereferentie is een unieke code die wordt gebruikt om een offerte te identificeren, een soort factuurnummer. Deze code wordt door de aanbieder van de offerte aangewezen en wordt door de ontvanger van de offerte gebruikt om naar de offerte te verwijzen.

Een offertereferentie kan bestaan uit letters, cijfers of een combinatie van beide. Het is belangrijk dat de offertereferentie uniek is, zodat er geen verwarring kan ontstaan tussen verschillende offertes. Offertereferenties zijn niet verplicht, maar ze zijn wel een handige manier om de communicatie rond offertes te vergemakkelijken.

Hoe sluit je een offerte af?

Veel offertes hebben vaak een standaard afsluitende zin, zoals “Vertrouwende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.”. Onderscheid jouw offerte eens met andere offertes door voor een persoonlijke stijl te kiezen, zoals “Meneer Pietersen, ik ben benieuwd naar uw reactie op de offerte. Volgende week neem ik contact met u op om deze verder door te spreken. Heeft u eerder vragen, bel of mail mij gerust.”. Dit klinkt gelijk al veel persoonlijker.

Voorbeeld offerte maken

Je kunt op verschillende manieren een offerte maken. Zo kun je ervoor kiezen om dit in Excel of Word te doen of via een online facturatieprogramma. Een offerte in Excel maken, is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Via Microsoft Office kun je namelijk een offerte sjabloon downloaden voor Excel. Na het downloaden volg je deze stappen:

 • Voeg het logo toe
 • Wijzig de gegevens van je eigen bedrijf en die van de klant
 • Vul de werkzaamheden en prijs in
 • Sla op als PDF
 • Verstuur naar de klant

Vind je Excel toch te lastig? Geen probleem! Je kan namelijk ook Word gebruiken om een offerte te maken. Je hebt hierbij veel vrijheid, maar je kan ook een sjabloon gebruiken. Vul de juiste gegevens in en voeg het logo toe. Sla ook hier de offerte op als PDF en verstuur hem naar de klant.

Om het nog gemakkelijker en geautomatiseerder te maken kun je gebruik maken van een online softwareprogramma voor het maken van offertes.

Voorbeelden offertes

Om je verder te helpen geven wij je graag een aantal voorbeeld offertes. Er gelden voor de opmaak of indeling van de offerte geen eisen. Gebruik dus zeker jouw eigen huisstijl, zodat de uitstraling van jouw bedrijf meteen naar voren komt.

Voorbeeld offerte Word

Voorbeeld offerte PDF

Voorbeeld offerte Excel

Voorbeeld offerte Engels

Offertes maken met WeFact

Je kunt er ook voor kiezen om jouw offertes in een online facturatieprogramma zoals WeFact te maken. WeFact bied je een aantal voordelen: eenvoudig producten selecteren, kortingen toevoegen en de offerte online laten accepteren.

Voordeel van WeFact

Online facturatie software maakt het vaak nog eenvoudiger om een offerte te maken. Het gebruiken van WeFact heeft als voordelen dat je offerte uit meerdere pagina’s kan bestaan en de offerte online verstuurd kan worden in PDF. Ook kan de klant de offerte online accepteren en krijg je een herinnering wanneer de offerte bijna verlopen is. Heeft de klant de offerte geaccepteerd? Dan kun je met één druk op de knop de factuur maken.

Zelf een offerte maken? Ervaar het gemak van WeFact en vraag een 30 dagen gratis proefperiode aan. Onze helpdesk helpt je de huisstijl volledig in te richten aan de hand van een offerte voorbeeld.