Wat is een offerte?

Een offerte is een aanbod van een verkoper aan een mogelijke klant. De offerte vertelt de klant wat er geleverd kan worden en voor welke prijs, uiteraard onder bepaalde voorwaarden. Een offerte wordt ook wel een prijsopgave genoemd. We vertellen je graag meer over offertes.

Wat is het verschil tussen een offerte en een factuur?

Een offerte is dus een document dat je als verkoper aan een potentiële klant verstrekt. Na het ontvangen van de offerte kan de klant de offerte accepteren of weigeren. Wanneer de klant de offerte accepteert binnen de geldigheidstermijn, is er een bindende overeenkomst tussen de verkoper en de klant. Maar wat is een factuur? Na het opstellen van een offerte, is het tijd om een factuur te maken. Een factuur stuur je nadat je de goederen of diensten hebt geleverd. Een factuur is als het ware een verzoek om betaling van de klant.

Soorten offertes

Een offerte is voor de ontvanger altijd vrijblijvend. Als potentiële klant zit je nog nergens aan vast. Pas als de offerte is geaccepteerd, is er sprake van een overeenkomst. De verkoper kan twee soorten offertes aanbieden: een vaste of een vrijblijvende offerte.

Vaste offerte

Een vaste offerte is een prijsvoorstel waarbij de prijs vaststaat en niet zal veranderen. Het is dus altijd duidelijk wat de precieze prijs van de goederen of diensten is. Handig wanneer je van tevoren duidelijkheid wilt hebben over de kosten, zonder gedoe over extra uitgaven of onverwachte kosten.

Vrijblijvende offerte

Een vrijblijvende offerte heeft geen geldigheidstermijn. Dit betekent dat de verkoper de voorwaarden van de offerte op elk gewenst moment mag wijzigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gestegen inkoopprijzen. Bij een vrijblijvende offerte ben je dus niet zeker van een vaste prijs.

Wat moet er in een offerte staan?

Er zijn geen wettelijke eisen voor een offerte. Om de potentiële klant te overtuigen de offerte te accepteren, is het wel belangrijk om bepaalde zaken te benoemen. Voeg de volgende gegevens altijd toe aan een offerte:

  • Adresgegevens klant
  • Gegevens bedrijf
  • Offertenummer
  • Datum en de geldigheidstermijn
  • Omschrijving van de werkzaamheden en de kosten
  • Btw-percentage

Als extra toevoeging kun je ook jouw algemene voorwaarden toevoegen aan de offerte. Zo heeft de klant alle informatie die hij/zij nodig heeft om een beslissing te nemen. Meer tips voor een goede offerte? Kijk ook eens naar onze voorbeeld offerte!

Offerte maken met WeFact

Om nog sneller professionele offertes te maken, kun je gebruik maken van WeFact. Doordat je veel kunt automatiseren, maak je sneller foutloze offertes en kun je de offertes gemakkelijk opvolgen. Met WeFact kun je niet alleen jouw offertes verwerken, maar ook jouw online administratie bijhouden!

Benieuwd naar WeFact? Vraag dan een gratis 30-daagse proefperiode aan!