Welke verzekeringen zijn essentieel voor ondernemers?

Als ondernemer neem je risico’s. Dat hoort bij het vak. Maar sommige risico’s kun je beter afdekken, zodat je niet in de financiële problemen komt als er iets misgaat. Toch is het lang niet altijd duidelijk welke verzekeringen echt nodig zijn. Moet je alles verzekeren? Welke verzekeringen zijn verplicht? En wat is vooral verstandig?

In deze blog ontdek je welke verzekeringen belangrijk zijn voor jou als ondernemer of zzp’er. Zo weet je waar je op moet letten en voorkom je vervelende verrassingen.

Verplichte verzekeringen voor ondernemers

Als zelfstandig ondernemer ben je niet automatisch verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Toch zijn er situaties waarin je wél verplicht bent om een verzekering af te sluiten:

  • Werknemersverzekeringen: Heb je personeel in dienst? Dan ben je verplicht om sociale premies te betalen voor onder andere de Ziektewet (ZW), de Werkloosheidswet (WW) en de WIA.
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: Voor sommige beroepen is deze verzekering verplicht, zoals voor advocaten, notarissen, accountants en medisch specialisten. Bij een beroepsfout kan de schade flink oplopen.

Belangrijke zakelijke verzekeringen (niet verplicht, wel slim)

Ook als je niet verplicht bent om je te verzekeren, zijn er risico’s die je liever niet zelf draagt. Hieronder vind je de belangrijkste zakelijke verzekeringen voor ondernemers en zzp’ers.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)

Deze verzekering dekt schade aan personen of spullen van anderen die je veroorzaakt tijdens je werk. Denk aan een klant die uitglijdt in jouw kantoor of schade door een fout van een medewerker.

Let op: dit is iets anders dan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, die schade dekt door een verkeerde advisering of fout in je werk.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Word je ziek of raak je arbeidsongeschikt? Dan heb je als zzp’er geen recht op een uitkering van de overheid. Met een AOV zorg je voor een inkomen als je (tijdelijk) niet kunt werken.

Alternatief: sommige ondernemers kiezen voor een broodfonds – een collectieve voorziening van en voor ondernemers die elkaar financieel steunen bij ziekte.

Bedrijfsschadeverzekering

Wat als je bedrijf tijdelijk stilvalt door brand, inbraak of waterschade? Met een bedrijfsschadeverzekering dek je de misgelopen inkomsten tijdens deze periode.

Rechtsbijstandverzekering

Een juridisch conflict met een klant of leverancier kan al snel oplopen in de kosten. Met een rechtsbijstandverzekering krijg je hulp en dekking voor juridische procedures.

Cyberverzekering

Steeds meer ondernemers werken online en slaan gegevens digitaal op. Een cyberverzekering beschermt je tegen schade door cyberaanvallen, hacks of datalekken. Zeker als je klantgegevens verwerkt, is dit het overwegen waard.

Hoe kies je de juiste verzekeringen voor jouw bedrijf?

  1. Breng je risico’s in kaart
    Wat kan er misgaan binnen jouw onderneming? En wat zou dat financieel betekenen?
  2. Kijk naar je branche
    In sommige sectoren zijn bepaalde verzekeringen belangrijker dan in andere. Een bouwbedrijf loopt andere risico’s dan een marketingbureau.
  3. Vergelijk verzekeraars
    Premies, voorwaarden en dekking kunnen flink verschillen. Vraag meerdere offertes aan.
  4. Lees de polisvoorwaarden goed
    Let op uitsluitingen, eigen risico’s en wat er precies wel en niet wordt vergoed.

Veelgemaakte fouten bij zakelijke verzekeringen

  • Denken dat je privéverzekering voldoende dekking biedt voor zakelijke activiteiten.
  • Geen verzekering afsluiten omdat het ’te duur’ lijkt, terwijl een schadeclaim je nog veel meer kan kosten.
  • Blind vertrouwen op één adviseur, zonder zelf voorwaarden of alternatieven te checken.

Als ondernemer wil je vooral bezig zijn met waar je goed in bent – niet de gevolgen van onverwachte tegenslagen. De juiste verzekeringen geven je rust en zekerheid, zodat je met een gerust hart kunt ondernemen. Neem dus even de tijd om jouw situatie kritisch onder de loep te nemen, laat je goed adviseren en voorkom dat je achteraf spijt krijgt van iets wat je vooraf had kunnen regelen.

En vergeet ook niet: met een goede financiële administratie en een betrouwbaar facturatieprogramma houd je grip op je cijfers. Zo kun jij je blijven focussen op je klanten en je groei – en ondertussen snel en professioneel je facturen maken.