Een deelfactuur maak je aan door het totaalbedrag op te splitsen, bijvoorbeeld in 50%. Hierover reken je ook btw. Met de eindfactuur factureer je het restant en ook hierover breng je de btw in rekening.
Levert u dure producten? Of werkt u langdurig aan bepaalde projecten? Dan is het vaak gebruikelijk om een aanbetaling aan jouw klant te vragen. Hiervoor dien je een aanbetalingsfactuur voor te maken en op te sturen naar de klant.
Een aanbetalingsfactuur maakt u wanneer u een bepaald bedrag vooraf wilt ontvangen. Op de aanbetalingsfactuur vermeldt u het aanbetalingsbedrag. Deze factuur moet aan dezelfde eisen voldoen als een gewone factuur.
In bepaalde branches is het heel normaal om een aanbetalingsfactuur te versturen. Een aanbetaling biedt namelijk zekerheid. U weet zeker dat u het werk niet voor niets gaat doen. U heeft namelijk al een deel van het totaalbedrag ontvangen.
Ook creëert u een financiële buffer. Dit is voornamelijk bij langdurige projecten handig. Hierbij komen namelijk de nodige uitgaven bij kijken.
Op een aanbetalingsfactuur moeten dezelfde gegevens staan als op een gewone factuur. Denk hierbij aan de volgende gegevens:
Een aanbetalingsfactuur maakt u in principe hetzelfde als een gewone factuur. Dit kunt u doen in Word, Excel of in online facturatie software. Het is wel belangrijk om hierbij duidelijk aan te geven dat het om een aanbetalingsfactuur gaat.
Hiernaast vindt u een aanbetalingsfactuur voorbeeld, oftewel een voorschotfactuur voorbeeld.
Bekijk voorbeeld PDFMet WeFact maakt u sneller en zonder fouten online facturen, verwerkt u inkoopfacturen en heeft u grip op uw administratie! Test alle functionaliteiten zonder beperkingen met de gratis proefperiode.
Geen betaalgegevens nodig
Een deelfactuur maak je aan door het totaalbedrag op te splitsen, bijvoorbeeld in 50%. Hierover reken je ook btw. Met de eindfactuur factureer je het restant en ook hierover breng je de btw in rekening.
In sommige gevallen wordt een factuur niet in één keer betaald, bijvoorbeeld doordat het een deelfactuur is of omdat er een foutieve betaling heeft plaatsgevonden. In dat geval gaat het om een deelbetaling.
Bij het leveren van een dienst is er geen wettelijk percentage van toepassing. Bij het leveren van een product mag er wettelijk maximaal 50% aanbetaald worden.