Wat is het bedrijfsresultaat en hoe bereken je het?

Als ondernemer is het belangrijk dat je winst maakt en dat je inzicht hebt in het bedrijfsresultaat. Hierdoor weet je waar je aan toe bent. Maar wat is het bedrijfsresultaat precies en hoe bereken je het?

Wat is het bedrijfsresultaat?

Het bedrijfsresultaat, oftewel de bedrijfswinst, is het bedrag dat overblijft wanneer alle kosten van de omzet zijn afgehaald.

Hoe bereken je het bedrijfsresultaat?

Je kan het bedrijfsresultaat in twee stappen uitrekenen. Eerst moet je de netto-omzet bepalen om vervolgens de bedrijfskosten van deze omzet af te halen.

Netto-omzet min bedrijfskosten = bedrijfsresultaat

Netto-omzet is de omzet die overblijft wanneer van de bruto-omzet alle verkoopkosten zijn afgetrokken. Denk hierbij aan inkoopkosten, vergoedingen en eventuele kortingen. De bedrijfskosten vallen hier niet onder.

Stel je hebt een bruto-omzet van 10.000 euro, maar hebt deze producten voor 3.000 euro ingekocht. Ook heb je nog 1.000 euro aan verkoopkosten. De netto-omzet is dan 10.000 – 3.000 – 1.000 = 6.000 euro.

Hierna moet je de bedrijfskosten er nog afhalen. Stel je hebt nog 2.000 euro bedrijfskosten. Dan kun je het bedrijfsresultaat berekenen door hier de bedrijfskosten vanaf te halen: 6.000 – 2.000 = 4.000 euro.

Nettowinst na belasting

Bij het bedrijfsresultaat is nog geen rekening gehouden met de belasting die je nog moet afdragen aan de Belastingdienst. Jouw nettowinst berekenen, doe je door de belastingen van jouw bedrijfsresultaat te halen.

Hoe krijg je inzicht in jouw bedrijfsresultaten?

Door online te factureren heb je snel inzicht in jouw bedrijfsresultaten. Je ziet namelijk snel jouw kosten en omzet.


Voordelen van een online administratie programma?

In WeFact houd je gemakkelijk jouw online administratie bij. Zowel de verkoop als inkoop kun je registreren in WeFact. Zo weet je als ondernemer precies wat de inkomsten en uitgaven zijn.