Heb je een boete opgelegd gekregen van de belastingdienst? Dan dien je deze in jouw boekhouding te verwerken. Niet het leukste werk, maar wel belangrijk!
Soorten boetes die de belastingdienst oplegt
De Belastingdienst kan twee verschillende soorten boetes uitdelen, namelijk de verzuimboete en de vergrijpboete. De verzuimboete wordt opgelegd wanneer de ondernemer zijn verplichtingen tegenover de Belastingdienst verzuimd. Denk hierbij aan het te laat indienen of betalen van de btw-aangifte. Wanneer er opzettelijk onjuiste gegevens zijn aangeleverd bij de belastingaangifte wordt er een vergrijpboete uitgedeeld. Het is dus belangrijk om op de eisen van een MKB administratie te letten, om boetes te voorkomen.
Boeken als niet aftrekbare post
De boete van de Belastingdienst mag je niet zomaar als kosten afboeken. Op die manier zou de boete namelijk de winst verlagen, waardoor je fiscaal voordeel behaald. Betaal je de boete via een privérekening? Dan hoef je dit niet in de boekhouding te verwerken. Wanneer je via een zakelijke rekening betaald, moet dit wel. Je kunt deze boete dan als niet-aftrekbare kosten in de boekhouding verwerken.
Hoe boek je de boete in?
Je kunt de boete het beste verwerking in jouw boekhoudpakket. Hiervoor kun je het beste een aparte grootboekrekening aanmaken voor niet-aftrekbare kosten. Op deze manier kun je de boetes en andere kosten die je niet mag aftrekken verzamelen, zodat je de winst daar uiteindelijk voor kunt corrigeren.
Makkelijk boekhouden met een online boekhoudprogramma
Met WeFact houdt je gemakkelijk jouw online administratie bij. Maak facturen, offertes en verwerk inkoopfacturen eenvoudig. Koppel WeFact aan je boekhoudprogramma en profiteer van het gemak van WeFact en de uitgebreide opties van het boekhoudpakket.