Wat is een kasboek en hoe houd je het bij?

Heb je als ondernemer te maken met contante betalingen? Dan ben je verplicht om een kasboek bij te houden. In dit artikel leggen we uit wat een kasboek is, waarom het belangrijk is en hoe je een kasboek moet bijhouden.

Wat is een kasboek?

Een kasboek is een onderdeel van de boekhouding waarin je alle contante transacties noteert. Het biedt inzicht in de dagelijkse geldstromen. Ondernemingen die contante transacties hebben, zijn verplicht een kasboek bij te houden.

Waarom moet je een kasboek bijhouden?

Het bijhouden van een kasboek is essentieel om meerdere redenen:

  1. Inzicht in financiën: Je krijgt een helder overzicht waar je geld vandaan komt en waaraan je het uitgeeft.
  2. Bewuste keuzes: Het helpt je bewustere financiële beslissingen te nemen en eventueel te bezuinigen op terugkerende kosten.
  3. Verplichting: Voor ondernemers die met contant geld werken, is het verplicht een kasboek als onderdeel van de administratie bij te houden.

Hoe houd je een kasboek bij?

Als je een winkel hebt, is het een grote kans dat je veel te maken hebt met contante betalingen. Het aantal contante transacties kan hierdoor snel oplopen en uiteindelijk onoverzichtelijk worden in je administratie of online administratie. Daarom is het belangrijk om een kasboek op de juiste manier bij te houden. Een kasboek kun je zowel bijhouden op papier als digitaal, de belastingdienst accepteert beide vormen.

Allereerst is het belangrijk dat je in een kasboek alleen contante betalingen noteert, dus niet transacties waarvoor een factuur is gemaakt. Je noteert in chronologische volgorde de inkomsten en uitgaven. Daarnaast noteer je de datum, het product, de prijs en de btw.

Tips voor het bijhouden van een kasboek

Als je veel contante transacties hebt, kan het bijhouden van een kasboek snel onoverzichtelijk worden. Hieronder geven we je tips hoe je het bijhouden van een kasboek overzichtelijk kan houden.

  1. Bewaar alle bonnetjes en sorteer ze op datum.
  2. Nummer de kassabonnen doorlopend en vermeldt dit bonnummer in het kasboek.
  3. Gebruik een digitaal kasboek in Excel of een app om het bijhouden van je kasboek te vergemakkelijken.
  4. Bewaar het kasboek en de bonnetjes voor 7 jaar (dit is wettelijk verplicht).

Voorbeeld van een kasboek

Je kunt op verschillende manieren een kasboek bijhouden. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe je een kasboek bijhoudt in Excel of Google Sheets.