Btw correctie privégebruik van zakelijke auto

Het gebruik van een zakelijke auto voor privédoeleinden komt vaak voor bij ondernemers en werknemers. Dit heeft echter gevolgen voor de btw. In deze blog leggen we uit wat de btw-correctie voor privégebruik van een zakelijke auto inhoudt en hoe je deze berekent.

Wat houdt de btw-correctie in?

Wanneer je een zakelijke auto ook voor privédoeleinden gebruikt, moet je aan het einde van het jaar een correctie maken voor de btw. Dit komt omdat je bij de aanschaf, het onderhoud en gebruik van de auto de btw volledig hebt afgetrokken als zakelijke kosten. Dit terwijl een deel van het gebruik privé is. De btw-correctie zorgt ervoor dat je een deel van de afgetrokken btw terugbetaalt aan de Belastingdienst, omdat deze betrekking heeft op het privégebruik.

Hoe bereken je de btw-correctie voor privégebruik?

Er zijn twee methoden om de btw-correctie voor privégebruik van een zakelijke auto te berekenen: de forfaitaire methode en de methode aan de hand van werkelijk gebruik.

Forfaitaire methode

De meest eenvoudige manier om de btw-correctie te berekenen is de forfaitaire methode. Hierbij ga je uit van een vast percentage van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm. Voor de meeste auto’s bedraagt dit percentage 2,7%.

Berekening:

 1. Bepaal de catalogusprijs van de auto inclusief btw en bpm.
 2. Bereken 2,7% van dit bedrag.

Voorbeeld:

Stel de catalogusprijs van de auto is €40.000 inclusief btw en bpm. De berekening zou dan als volgt zijn: Btw-correctie = 40.000 x 0,027 = €1.080

Dit bedrag geef je dan op als btw-correctie in je laatste btw-aangifte van het jaar.

Methode aan de hand van werkelijk gebruik

Een andere methode die je kunt gebruiken is de methode aan de hand van werkelijk gebruik. Dit vereist een gedetailleerde rittenadministratie waarin je het zakelijke en privégebruik van de auto nauwkeurig bijhoudt. Een handige manier om dit bij te houden is via administratie software.

Berekening:

 1. Houdt een gedetailleerde rittenadministratie bij waarin je het aantal zakelijke en privé gereden kilometers noteert.
 2. Bepaal de totale autokosten van het jaar (brandstof, onderhoud, verzekering, afschrijving, etc.).
 3. Bereken het percentage van het privégebruik ten opzichte van het totale gebruik.
 4. Pas dit percentage toe op de totale autokosten om de kosten van het privégebruik te bepalen.
 5. Bereken de btw over deze kosten.

Voorbeeld:

Stel je hebt in een jaar 20.000 kilometer gereden, waarvan 5.000 kilometer privé. De totale autokosten bedragen € 10.000, waarvan € 2.100 aan btw is betaald.

 1. Bepaal het percentage privégebruik
  5.000 / 20.000 x 100 = 25%
 2. Bereken de kosten van het privégebruik
  0,25 (25%) x 10.000 = 2.500
 3. Bereken de btw-correctie
  0,21 (21%) x 2.500 = 525

Het bedrag van € 525 geef je op als btw-correctie in je laatste btw-aangifte van het jaar.

Het berekenen van de btw-correctie voor privégebruik van een zakelijke auto is een belangrijke stap om te voldoen aan de btw-regels. De keuze tussen de forfaitaire methode en de methode aan de hand van werkelijk gebruik hangt af van je persoonlijke situatie en de mate van administratie die je wilt bijhouden. Beide methoden helpen je om een juiste en eerlijke btw-correctie door te voeren. Met de juiste aanpak zorg je ervoor dat je voldoet aan de belastingverplichtingen zonder onnodige complexiteit.