Wat is een cashflow en waarvoor wordt het gebruikt?

Een goede cashflow is belangrijk voor jouw onderneming. Het is belangrijk dat je jouw rekeningen kunt betalen, met de inkomsten die jij verdient. In dit artikel vind je alles over de cashflow.

Wat is een cashflow?

Een cashflow, oftewel kasstroom, wordt gebruikt om aan te geven hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat. Is de cashflow negatief, dan gaat er meer geld uit dan dat er binnenkomt.

Waarvoor wordt cashflow gebruikt?

Door cashflow kan je gemakkelijk bijhouden hoe je onderneming ervoor staat. Alle facturen die je hebt verstuurd, staan op je grootboekrekening winst- en verlies als winst. Maar de cashflow is pas positief op het moment dat deze facturen betaald zijn. Het verschil tussen een negatieve cashflow en een negatieve winst is dat je bij een negatieve cashflow failliet gaat en bij een negatieve winst niet.

Hoe bereken je cashflow?

Om de cashflow te berekenen, trek je al het geldt dat je uitgeeft af van het bedrag dat er binnenkomt in een bepaalde periode.

Cashflow overzicht

Een cashflow overzicht wordt altijd afgesloten met een aansluiting op de begin- en eindsaldi van de liquide middelen van jouw onderneming. Hierin heb je 3 onderdelen: operationele activiteiten, investeringen en financieringen.

Omdat de zakelijke balans en de resultatenrekening onvoldoende inzicht bieden in de cashflow, is er een berekening nodig. Bij de directe methode krijg je een overzicht van alle inkomsten en uitgaven door de kas- en bankoverzichten te controleren. Bij de indirecte methode wordt er uitgegaan van het bedrijfsresultaat.

Voordelen van een online administratie voor je cashflow

In WeFact houd je gemakkelijk jouw online administratie bij. Zowel de verkoop als inkoop kun je registreren in WeFact. Zo weet je als ondernemer precies wat de inkomsten en uitgaven zijn.