Factuur bewaren en bijhouden, hoe doe je dat?

Als ondernemer verplicht de Belastingdienst je om al jouw facturen minimaal 7 jaren te bewaren. In sommige gevallen geldt zelfs 10 jaar. Het bewaren van facturen is belangrijk, omdat de Belastingdienst onverwachts een administratie controle kan uitvoeren. Op dat moment moet je onder andere alle verkoopfacturen en inkoopfacturen bij de hand hebben. Een ontbrekende factuur kan een hoop problemen opleveren. Om dit te voorkomen vertellen wij je graag hoe je gemakkelijk je facturen kan bewaren en bijhouden.

Hoe lang moet je facturen bijhouden?

Veel ondernemers vinden het lastig om te bepalen hoe lang zij hun boekhoudkundige documenten moeten bewaren. De Belastingdienst is hier heel duidelijk in. Alle boekhoudkundige documenten, inclusief alle stukken waarvan het bedrag van de belastbare inkomsten kan worden vastgesteld, moeten minimaal 10 jaar bewaard blijven. Hierbij gaat het om documenten die volgen op de belastbare periode waarop ze betrekking hebben.

Facturen fysiek bewaren in mappen

Vroeger was het gebruikelijk om alle facturen fysiek in mappen te bewaren. Veel bedrijven maken hier tegenwoordig nog steeds gebruik van wat veel tijd in beslag neemt. Alle facturen moeten namelijk geprint en indien nodig opgezocht worden. Dit is een kwetsbare methode, want een map kan kwijtraken, of er kan simpelweg een kop koffie overheen gaan waardoor je niet meer aan je bewaarplicht voldoet. Om het jezelf gemakkelijker te maken is het verstandig om de facturen online te bewaren. 

WeFact voor het digitaal bewaren van facturen

WeFact is online facturatiesoftware. In WeFact kan je niet alleen online facturen versturen, maar ook facturen bijhouden om te zien of deze al voldaan zijn en facturen bewaren. Hierdoor heb je geen omkijken naar het bijhouden van facturen en hoef jij je alleen te focussen op het maken van de facturen. Met WeFact voldoe je direct aan je bewaarplicht. Een abonnement op WeFact kost €15 per maand en je krijgt zelfs de eerste 30 dagen gratis. Gemakkelijker wordt het haast niet!