Uitstel belastingaangifte aanvragen

Als ondernemer of zzp’er is het belangrijk om op tijd je belastingaangifte in te dienen. Toch zijn er momenten waarop je de deadline niet kunt halen, bijvoorbeeld door drukte of onvoorziene omstandigheden. Gelukkig biedt de Belastingdienst de mogelijkheid om uitstel aan te vragen. In deze blog lees je hoe je eenvoudig uitstel kunt aanvragen en wat de gevolgen hiervan zijn.

Voor welke datum moet je belastingaangifte doen?

De Belastingdienst verwacht dat ondernemers hun inkomstenbelasting uiterlijk vóór 1 mei indienen. Voor de btw-aangifte zijn de deadlines afhankelijk van je aangiftetijdvak, vaak is dit maandelijks of per kwartaal. Kun je de deadline voor de inkomstenbelasting niet halen? Zorg dan dat je uitstel aanvraagt vóór deze datum, zodat je geen boete krijgt.

Hoe vraag ik uitstel aan bij de Belastingdienst?

Uitstel aanvragen kan op verschillende manieren. Je kunt telefonisch contact opnemen met de Belastingdienst of gebruikmaken van je persoonlijke omgeving via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Houd er rekening mee dat je bij het aanvragen van uitstel altijd jouw Burgerservicenummer (BSN) of RSIN moet opgeven. Hieronder een korte uitleg van de stappen:

  1. Inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk
    Log in op je online administratie bij de Belastingdienst. Hier vind je een optie voor het aanvragen van uitstel voor je belastingaangifte. Dit kan zowel voor de inkomstenbelasting als andere soorten aangiften.
  2. Telefonisch contact opnemen
    Je kunt ook bellen met de BelastingTelefoon of via deze weg om uitstel te vragen. Vermeld altijd je BSN of RSIN.

Wat zijn de gevolgen als ik te laat ben met het doen van belastingaangifte?

Ben je te laat met het indienen van je belastingaangifte en heb je geen uitstel aangevraagd? Dan loop je het risico op een verzuimboete. De Belastingdienst kan een boete opleggen die kan oplopen afhankelijk van hoe lang je te laat bent en of dit vaker voorkomt. Het is dus belangrijk om op tijd actie te ondernemen als de deadline nadert.

Lees meer over hoe je jouw financiële administratie op orde houdt om vertraging te voorkomen.

Ik ben te laat door overmacht

Soms ontstaat er een situatie van overmacht, zoals ziekte of een onverwachte crisis, waardoor je niet in staat bent om de aangifte op tijd in te dienen. In dit geval kun je de Belastingdienst om coulance vragen. Bij situaties van overmacht is het altijd verstandig om goed contact te houden met de Belastingdienst en de omstandigheden zo volledig mogelijk uit te leggen.

De gevolgen van uitstel van belastingaangifte

Uitstel van belastingaangifte geeft je meer tijd om je administratie goed af te ronden, maar brengt ook enkele gevolgen met zicht mee:

  • Uitstel voor belastingbetaling
    Uitstel voor de aangifte betekent niet dat je automatisch uitstel krijgt voor het betalen van eventuele belastingen die je verschuldigd bent. De belasting moet je alsnog op tijd betalen, om rente en boetes te voorkomen.
  • Rente bij uitstel
    De Belastingdienst kan belastingrente in rekening brengen als je later betaalt dan de oorspronkelijke deadline. Houd hier rekening mee om onverwachte kosten te voorkomen.

Wil je meer inzicht in de verschillende onderdelen van jouw financiële administratie? Overweeg dan een facturatieprogramma, zoals WeFact, om overzicht te houden en vertraging te vermijden.