Als ondernemer kan het voorkomen dat je een investering wilt doen, maar hier niet voldoende geld voor is. Je kunt naar de bank voor het afsluiten van een lening, maar je kunt ook kiezen voor een leverancierskrediet. In dit artikel wordt uitgelegd wat een leverancierskrediet is, wat de voordelen zijn en hoe je een leverancierskrediet kunt berekenen.
Wat is leverancierskrediet?
Een veelgestelde vraag is: Wat is een leverancierskrediet precies en hoe werkt het? Simpel gezegd is het een regeling waarbij de leverancier tijdelijk krediet verleent aan de afnemer. Dit kan bedrijven helpen om financiële flexibiliteit te behouden zonder direct een banklening aan te gaan.
Een leverancierskrediet houdt in dat je voor een korte periode geld leent bij de leverancier. De leverancier levert de goederen, gaat de factuur maken en wordt later betaald door de afnemer. Dit is als het ware een geldlening waarbij eventueel een kleine rentevergoeding voor moet worden betaald. Deze vorm van krediet is interessant wanneer in een korte periode veel voorraad moet worden ingekocht, maar hiervoor op dat moment niet genoeg geld aanwezig is om de factuur direct te betalen.
Soorten leverancierskrediet
Er bestaan twee vormen van leverancierskrediet: productief leverancierskrediet en consumptief leverancierskrediet. Hieronder leggen we de verschillen uit.
Productief leverancierskrediet
Een productief leverancierskrediet is de meest gebruikte vorm van een leverancierskrediet. Met deze vorm verleent een onderneming een krediet aan een andere onderneming. Vaak wordt dit gedaan als er grote voorraden ingekocht moeten worden, maar hier op dat moment geen geld voor is.
Consumptief leverancierskrediet
Het consumptief leverancierskrediet is een krediet dat vanuit een bedrijf wordt verleend aan een consument. Een voorbeeld hiervan is als een consument kleding koopt bij een webshop en gebruikmaakt van de betaalmethode ‘achteraf betalen’. De consument ontvangt de producten, maar de factuur wordt later betaald.
Leverancierskrediet berekenen
Het berekenen van een leverancierskrediet wordt uitgedrukt in hoeveel dagen een leverancierskrediet is verleend. Dit wordt berekend door het verschil in dagen te berekenen tussen de dag van ontvangst van de goederen en de dag dat de factuur is betaald.
Leverancierskrediet = Dag dat factuur is betaald – Dag dat goederen in ontvangst zijn genomen door afnemer
De voordelen van leverancierskrediet
Het voordeel van een leverancierskrediet is dat de ondernemer meer producten kan inkopen dan dat aan geld beschikbaar is. Door meerdere producten op voorraad te hebben, heb je een groter aanbod, wat kan leiden tot een hogere omzet. Een ander voordeel is dat de ondernemer geen geld hoeft te lenen bij de bank. Het nadeel van het geld lenen bij de bank is namelijk dat het vaak lang duurt voordat je het geld hebt.
Andere leverancierskrediet voordelen zijn:
- Verbeterde cashflow: Bedrijven hoeven niet direct te betalen en kunnen hun inkomstenstromen beter afstemmen op uitgaven.
- Flexibiliteit: Ondernemers kunnen sneller reageren op veranderingen in de markt zonder direct financiële druk te ervaren.
- Minder afhankelijkheid van banken: Dit kan vooral gunstig zijn voor kleine bedrijven die niet altijd even gemakkelijk een lening krijgen.
De risico’s van leverancierskrediet
Het aangaan van een leverancierskrediet gaat niet zonder risico’s. Allereerst is het risico of er genoeg geld aanwezig is wanneer de factuur later wordt betaald. Stel de ondernemer koopt een grote voorraad producten in, maar hier blijkt weinig vraag voor te zijn. Dit kan ervoor zorgen dat de afnemende partij geen geld heeft om de factuur te betalen.
Een ander risico is dat het slecht kan zijn voor de relatie tussen de leverancier en de afnemer. Als de afnemer uiteindelijk de factuur niet kan betalen, en de afnemer een wanbetaler wordt, kan dit slecht zijn voor de relatie tussen de afnemer en de leverancier. Dit brengt de toekomstige samenwerking in gevaar.
WeFact helpt
Wil je als leverancier ook leverancierskredieten gaan verstrekken? Met ons facturatieprogramma houd je dit eenvoudig bij waardoor je in een oogopslag kunt bekijken welke klant al betaald heeft en welke klant nog moet betalen. Hierdoor houd je overzicht in je online administratie.