De wettelijke betalingstermijn van een factuur

Je hebt als ondernemer de factuur naar je klant gestuurd! Nu is het wachten tot de klant betaald. Aan de betaaltermijn van die factuur zitten wettelijke regels. Maar wat zijn die regels precies en hoe ga je hier mee om?

Wat is de wettelijke betaaltermijn?

De wettelijke betaaltermijn van een factuur is afhankelijk van een aantal factoren. Gaat het bijvoorbeeld om een consument of een bedrijf? Is het een klein bedrijf, een groot bedrijf of een overheidsinstantie? Hier zitten namelijk elk andere regels aan verbonden. Hieronder is een overzicht te zien van de verschillende wettelijke betaaltermijnen per type:

Wettelijke betalingstermijn in dagenKlein bedrijfGroot bedrijfOverheids-instantie
Geen betalingstermijn overeengekomen303030
Maximale betalingstermijn606030
Maximale betalingstermijn bij wettelijke uitzondering60+Niet mogelijk60

Waarom is de wettelijke betaaltermijn belangrijk?

De wet betalingstermijnen is in het leven geroepen om voornamelijk kleine bedrijven, waaronder zzp’ers en MKB-bedrijven, beter te beschermen. Voordat deze er was, hanteerden sommige bedrijven een erg lange vervaldatum van de factuur. Dit had als gevolg dat sommige bedrijven failliet gingen, omdat hun debiteuren niet of te laat betaalden.

Is er een verschil tussen de betalingstermijn op de factuur voor consumenten en bedrijven?

Het verschil tussen de betalingstermijn voor consumenten en bedrijven is dat er voor consumenten geen maximale betalingstermijn is. Je bepaalt deze als ondernemer zelf en legt deze vast in de algemene voorwaarden of in het contract.

In het algemeen geldt voor bedrijven dat de maximale betalingstermijn wettelijk 60 dagen is. Overheidsinstanties hebben een maximale betalingstermijn van 30 en bij wettelijke uitzondering 60. Wanneer er geen betalingstermijn vermeld staat op de factuur, moet deze bij zowel bedrijven als overheidsinstanties binnen 30 dagen betaald zijn.

Mag je een betalingstermijn van 60 dagen aanhouden?

Een factuur maken voor een bedrijf heeft andere regels dan die voor consumenten. Voor bedrijven geldt er een maximale betalingstermijn op de factuur van 60 dagen. Gaat het om een overheidsinstantie dan is de maximale betalingstermijn 30 dagen.

Mag ik een betalingstermijn van 14 dagen aanhouden? Mag je ook een kortere betalingstermijn hanteren?

Je mag als ondernemer ook een kortere betalingstermijn op de factuur hanteren dan 30 dagen, zolang dit een redelijke termijn is en dit duidelijk gecommuniceerd is met de opdrachtgever. Zo kiezen veel ondernemers ervoor dat de klant binnen 14 dagen na levering moet betalen. Ook een betalingstermijn van 7 dagen komt bij MKB vaak voor.

Is er een verschil tussen de betalingstermijnen op de factuur voor kleine bedrijven, grote bedrijven en overheidsinstanties?

Voor grote bedrijven en overheidsinstanties zijn strenge regels dan voor kleine bedrijven (zzp’ers en MKB-bedrijven). Bij de wettelijke betalingstermijn voor zzp’ers is het mogelijk om als uitzondering de vervaldatum van de factuur op langer dan 60 dagen te hanteren. Voor grote bedrijven en overheidsinstanties geldt een maximum van 60 en 30 dagen.

Moet je een order binnen 14 dagen na ontvangst betalen?

Wanneer je een order retour krijgt, ben je als ondernemer verplicht om het bedrag terug te betalen. Hiervoor geldt een wettelijke betalingstermijn van 14 dagen. Hiervoor gebruik je dezelfde methode als gebruikt is voor de betaling.

Wat moet ik doen als er niet binnen de betalingstermijn betaald wordt?

Het komt soms voor dat een factuur niet binnen de betaaltermijn van de factuur is betaald. Hiervoor kan je als onderneming een herinnering of aanmaning sturen met daarin een nieuwe betaaltermijn.

Wanneer de klant nog steeds niet aan deze betalingstermijn voldoet, kun je een incassobureau inschakelen. Ook mag je hier bovenop het factuurbedrag een wettelijke rente en vergoeding vragen.