Wanneer ben je verplicht een factuur te sturen?

Als ondernemer krijg je al snel te maken met het maken van facturen. Maar wanneer ben je verplicht een factuur te sturen? En gelden er uitzonderingen? In deze blog leggen we je er graag meer over uit!

Ondernemers ontkomen er niet aan

Als ondernemer ben je verplicht alle goederen en diensten te factureren die je aan andere ondernemers levert. Dit geld ook voor kleine bedrijven of middelgrote ondernemingen. Naast het versturen van facturen naar ondernemers is het ook verplicht om te factureren aan stichtingen en verenigingen. Lever je goederen of diensten aan particulieren? Dan is een factuur in de meeste gevallen niet verplicht. Wanneer het om grote(re) bedragen gaat, is het wel sterk aan te raden om een factuur te versturen.

Het leveren van goederen aan particulieren

Hoewel je meestal geen factuur hoeft te sturen als je goederen of diensten aan particulieren verkoopt, zijn er enkele specifieke gevallen waarin je dat wel moet doen:

  1. Ben je een groothandel in eten, tabak, tandheelkundige spullen of tandtechnisch werken en zijn minstens 80% van je klanten ondernemers? Dan moet je ook particulieren factureren. Deze regel is bedoeld om ervoor te zorgen dat er een duidelijke administratie is van alle zakelijke transacties.
  2. Ook wanneer je een (bijna) nieuw vervoermiddel levert aan een afnemer in een ander EU-land moet je hiervoor een factuur versturen. Dit geldt voor auto’s, motoren, boten en vliegtuigen. Deze regeling is er om ervoor te zorgen dat alle partijen op de hoogte zijn van de details van de transactie en om eventuele belastingen en douanerechten correct vast te stellen.

Afwijkende regels voor factureren

Verkoop je goederen aan particulieren buiten Nederland, binnen de Europese Unie of zelf daarbuiten? Of bied je diensten aan particulieren in andere EU-landen aan en moet je daar btw betalen? Dan kunnen de regels voor het opstellen van een factuur anders zijn.

Maak je gebruik van de Unieregeling of de Invoerregeling? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Je volgt gewoon de Nederlandse regels voor facturering, wat betekent dat je geen factuur voor de btw hoeft te sturen.

Wanneer je geen gebruik maakt van bovenstaande regelingen, dan gelden de factureringsregels van het land waar je btw moet betalen. Twijfel je over de regels die gelden? Neem dan contact op met de belastingdiensten van die landen voor meer informatie. Zo weet je zeker dat je de regels volgt en geen problemen krijgt!

Welke ondernemers hebben deze verplichting niet?

Wanneer je aan onderstaande eisen voldoet, hoef je als ondernemer geen facturen te maken:

  • Ondernemers in taxivervoer en openbaar vervoer
  • Ondernemers in de horeca
  • Ondernemers die vrijgestelde goederen of diensten leveren
    Dit geldt ook voor ondernemers die meedoen met de kleine ondernemersregeling (KOR). Ben je gedeeltelijk vrijgesteld? Dan moet je voor de belaste goederen of diensten wel factureren.
  • Ondernemers die hebben afgesproken dat de afnemer de factuur maakt. Denk bijvoorbeeld aan facturen bij veilingen.

Kijk op de website van de Belastingdienst voor de actuele regels en uitzonderingen.

Voldoe aan de verplichting door te factureren met WeFact

Het versturen van facturen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn! Met de facturatie software van WeFact maak je eenvoudig professionele facturen voor jouw klanten. Of je nu producten verkoopt aan consumenten of diensten levert aan bedrijven, met WeFact zorg je ervoor dat je altijd voldoet aan de wettelijke vereisten en overtref je de verwachtingen van jouw klant!

Ben je geïnteresseerd in het facturatieprogramma van WeFact? Probeer het via een 30 dagen gratis proefperiode!