Wat zijn de eerste stappen na je KvK-inschrijving?

Gefeliciteerd, je bent nu officieel ondernemer! Je hebt je bedrijf ingeschreven bij de KvK: een mooie mijlpaal. Maar wat komt daarna? Veel starters vragen zich af: wat moet ik nu regelen? In deze blog zetten we de belangrijkste stappen voor je op een rij, zodat je direct goed begint.

1. Je zakelijke administratie opzetten

Na je KvK-inschrijving krijg je vanzelf een btw-nummer van de Belastingdienst. Daarmee kun je officieel facturen sturen én ben je verplicht om je administratie bij te houden. Dit heet de administratieplicht.

Een slimme keuze is om meteen een goed facturatieprogramma te gebruiken. Zo voorkom je fouten, houd je overzicht en ben je minder tijd kwijt aan je administratie. Met een tool als WeFact automatiseer je het hele proces: van facturen maken tot herinneringen versturen.

2. Een zakelijke rekening openen

Je bent niet verplicht om een aparte rekening te openen voor je onderneming, maar het is wél sterk aan te raden. Door privé en zakelijke transacties gescheiden te houden:

  • Houd je beter overzicht in je inkomsten en uitgaven
  • Maak je het jezelf (en je boekhouder) makkelijker
  • en kom je professioneler over naar klanten

Vergelijk banken op kosten, functies en gemak. Voor zzp’ers zijn er veel slimme pakketten beschikbaar.

3. Regel je facturatie en betalingen

Zodra je aan de slag gaat, moet je natuurlijk ook betaald worden. Zorg dus dat je weet wat er verplicht op een factuur moet staan: zoals je btw-nummer, een uniek factuurnummer en de juiste omschrijving van je diensten.

Met WeFact kun je razendsnel facturen maken in je eigen huisstijl. Klanten kunnen direct betalen via iDEAL. Dat scheelt je herinneringen sturen én zorgt ervoor dat je gemiddeld 35% sneller wordt betaald.

4. Je eerste klanten vinden en je marketing starten

Tijd om jezelf zichtbaar te maken! Start met een simpele bedrijfswebsite en wees actief op social media. Laat zien wie je bent, wat je aanbiedt en waarom klanten bij jou moeten zijn.

Netwerken werkt ook nog steeds goed: online én offline. Ga naar netwerkborrels, praat met andere ondernemers en durf jezelf te verkopen.

5. Verzekeringen en risico’s afdekken

Als ondernemer loop je risico’s. Denk aan een klant die niet betaalt of uitval door ziekte. Het is slim om na te denken over verzekeringen zoals:

  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering

6. Praktische zaken: contracten, algemene voorwaarden en rechtsvorm checken

Tot slot: vergeet de juridische kant niet. Denk aan algemene voorwaarden, goede contracten en een juiste rechtsvorm. Veel zzp’ers starten als eenmanszaak, maar in sommige gevallen kan een bv beter passen.

Met deze stappen ben je helemaal klaar om je onderneming succesvol uit de startblokken te laten schieten! Door je administratie vanaf de start goed te regelen en een duidelijke strategie uit te stippelen, bespaar je jezelf later veel stress en fouten. Investeer nu wat tijd in de juiste tools en voorbereiden – en pluk er straks de vruchten van. Benieuwd hoe WeFact jou kan ondersteunen? Vraag een gratis 30-daagse proefperiode aan!