Als ondernemer is het belangrijk om jouw financiële administratie bij te houden. Daarbij kom je termen tegen als het factuurstelsel en het kasstelsel. Maar wat houden deze begrippen precies in? In deze blog leggen we de verschillen tussen het factuurstelsel en het kasstelsel uit en voor wie deze stelsels verplicht zijn.
Wat is het factuurstelsel?
Het factuurstelsel is een methode van boekhouden waarbij je de omzet en kosten boekt op het moment dat de factuur wordt verstuurd of ontvangen. Dit betekent dat je de belasting over de omzet moet afdragen, ongeacht of de klant al heeft betaald. Dit kan voor- en nadelen hebben, afhankelijk van hoe snel je klanten betalen.
Voor welke ondernemers is het factuurstelsel verplicht?
Het factuurstelsel is het standaard stelsel voor de meeste ondernemers. Als je btw-plichtig bent, ben je meestal verplicht om volgens het factuurstelsel te werken. Dit geldt vooral voor bedrijven die veel werken met facturen, zoals zakelijke dienstverleners en groothandels. Gebruik je een facturatieprogramma? Dan wordt het proces van facturen maken en het bijhouden van je administratie een stuk eenvoudiger.
Wat is het kasstelsel?
Het kasstelsel werkt anders: hierbij boek je de omzet en kosten pas op het moment dat er daadwerkelijk geld is ontvangen of betaald. Dit stelsel is vaak voordeliger voor bedrijven die veel contante betalingen ontvangen, zoals kleine winkeliers of horecaondernemers. Doordat je alleen belasting betaalt over het geld dat daadwerkelijk binnen is, voorkom je liquiditeitsproblemen.
Voor welke ondernemers is het kasstelsel verplicht?
Het kasstelsel is verplicht voor ondernemers die werken met contante betalingen. Het kasstelsel geldt bijvoorbeeld voor kappers, bakkers en horecaondernemers. Kijk op de Belastingdienst voor alle ondernemers waarbij het kasstelsel verplicht is. Het gebruik van een goed administratieprogramma kan je helpen om zowel inkoopfacturen als omzet efficiënt bij te houden, ongeacht welk stelsel je volgt.
De belangrijkste verschillen tussen het kasstelsel en factuurstelsel
In Nederland is het stelsel dat je gebruikt afhankelijk van het soort onderneming dat je hebt en de regels die daarvoor gelden. De belangrijkste verschillen tussen het kasstelsel en factuurstelsel zijn:
- Tijdstip van boeking: Bij het factuurstelsel boek je bij verzending of ontvangst van de factuur, bij het kasstelsel pas bij betaling.
- Geschiktheid: Het factuurstelsel is meer geschikt voor bedrijven die veel op rekening werken, terwijl het kasstelsel ideaal is voor bedrijven met veel contante transacties.
- Liquiditeit: Het kasstelsel kan gunstiger zijn voor je cashflow, omdat je pas belasting betaalt als je het geld daadwerkelijk hebt ontvangen.
Of je nu het factuurstelsel of het kasstelsel volgt, het is belangrijk om je administratie op orde te hebben. Met een goed facturatieprogramma, zoals WeFact, kun je eenvoudig digitaal factureren en je online administratie bijhouden. Hierdoor houd je overzicht en bespaar je kostbare tijd.
Wil je meer weten over hoe WeFact jou kan helpen met je administratie? Neem dan contact met ons op of ervaar het zelf met een 30 daagse gratis proefperiode.